szerző:
hvg.hu

A magyar kormány kommunikációjával teljesen ellentétes szövegre tíz kormánypárti EP-képviselő is igent mondott.

A Fidesz brüsszeli képviselői megszavazták, hogy a civil szervezetekkel együtt kell dolgozni a menekültek érdekében. A kormánypártok tíz európai parlamenti képviselője is igent mondott egy ide kapcsolódó olyan állásfoglalásra, miközben itthon a kormány gyakorlatilag ellenségként kezeli és a bevándorlás segítőiként emlegeti ezeket a szervezeteket – értesült a Magyar Nemzet.

Alapjában véve a nőkről, a nemek közötti esélyegyenlőségről és „az éghajlati igazságosságról” szól a dokumentum. Több mint negyven ajánlási pontot fogalmaz meg az Európai Bizottság és a tagállamok számára, de a lap szerint van két különösen érdekes pontja.

Az egyikben felhívják az Európai Bizottságot, kooperáljon a civil társadalmi és emberi jogi szervezetekkel, hogy a menekültek és a lakóhelyüket elhagyó személyek emberi jogait tiszteletben tartsák, különös tekintettel a kiszolgáltatott nőkre és lányokra.

Egy másik pontban a tagállamokat is felszólítják, hogy a nők és lányok bármilyen jellegű zaklatásának elkerülése érdekében a helyi civil társadalmi szervezetekkel együttműködve támogassák, erősítsék a lakóhelyüket elhagyó vagy migránsokat befogadó központokat, ahol nem állnak fenn a nemi alapú erőszak megelőzéséhez szükséges minimális feltételek.

Mindez lényegében azt is jelenti, hogy a Fidesz brüsszeli képviselői szólítják fel a magyar kormányt a civilekkel való összefogásra. A hazai kommunikációval teljesen ellentétes szöveget megszavazta többek között Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Szájer József is. Képviselőik közül egyedül Hölvényi György ellenezte.

Az ügy különös pikantériája, hogy ezt az állásfoglalást múlt hét kedden szavazták meg, egyetlen nappal az előtt, hogy itthon a kormány bejelentette a Stop, Soros! nevű intézkedéscsomagot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!