szerző:
hvg.hu

A többi között a tiltott párttámogatást vitatják.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordul az Együtt az Állami Számvevőszék legutóbbi, rájuk vonatkozó jelentése miatt. A párt a keresetében a többi között azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg, illetve helyezze hatályon kívül a jelentés tiltott vagyoni támogatás elfogadására vonatkozó részeit.

Az Együtt 16 milliós büntetést kapott irodabérlés miatt, illetve azért, mert egy tagdíjbefizetést adományként tüntettek fel. Az Együtt szerint nem járt el törvényesen az ÁSZ, mert nem tudhatja, ki párttag, az ÁSZ szerint viszont igenis törvényesen jártak el. Az Együtt-tel közös plakátkampány miatt büntették a Párbeszédet és a Modern Magyarország Mozgalmat is, mert az ÁSZ szerint olcsón jutottak plakáthelyhez.

Közben Varga Mihály gazdasági miniszter "megkegyelmezett": azt javasolta, a Magyar Államkincstár, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ne szedje be a pártoktól az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetést a választások előtt. A NAV inkasszózhatna, ha a pártok nem tudnak, vagy nem akarnak önként fizetni, így viszont felmerült, egy ördögi körbe kerülnek a pártok, ha a kampánytámogatásból is vonnak pénzt. Azzal ugyanis így nem tudnának elszámolni, és így újabb büntetés fenyegeti őket.

Az NGM által kiadott közlemény azzal zárul:

"az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal."

Ezt a végigbüntetett pártok csapdának érezték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!