szerző:
hvg.hu

A Momentum elnöke, amikor az Állami Számvevőszék sorra büntette a pártokat, azt mondta, az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött.

Fekete-Győr András Momentum-elnök pártját ugyan még nem vizsgálta az Állami Számvevőszék, mert csak tavaly alakultak párttá, ám a pártelnök januárban azt mondta a Magyar Időknek, hogy „az Állami Számvevőszéknek a demonstráció megszervezésére okot adó döntése kapcsán fejeztük ki véleményünket, illetve szolidaritásunkat a Jobbikkal. (...) Megdöbbent, hogy mennyire fél Orbán Viktor, amikor ehhez hasonló lépésekhez folyamodik.”

A kérdésre, hogy akkor az ÁSZ-döntés Orbánnak tulajdonítható, kijelentette, az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött. Az Index pedig most azt írja, a kijelentés felbőszíthette az ÁSZ-t, ugyanis perrel fenyegetik Fekete-Győrt, ha nem kér bocsánatot. Egy január 29-i keltezésű levélben a szervezet azt írta az elnöknek, hogy „Ön a fenti cikkben megjelent kijelentése olyan valótlan tényközlést tartalmaz, miszerint az Állami Számvevőszék a miniszterelnök, mint végrehajtó hatalmat irányító állami szerv, a kormány vezetőjének befolyása, irányítása alatt áll.”

A vonatkozó törvények szerint az ÁSZ a parlament alá rendelt ellenőrző szerv, amelyet a mindenkori miniszterelnök nem utasíthat. A számvevőszék azt írta, hogy az elnöki állítással szemben ők független szerv, amely „nem vesz rész a politikai küzdelmekben”, illetve „az ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegelhet politikai szempontokat”. Levelük végén megjegyzik:

„feltehetően volt alkalma higgadtan átgondolni a kijelentéseinek súlyát”, és már nem így gondolja ezt. Ezért azt várják, hogy a Momentum elnöke adjon megfelelő elégtételt, amelyben elismeri a személyiségi jogi jogsértést, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot. Amennyiben ez nem történik meg, az ÁSZ „megteszi a szükséges jogi lépéseket”.

Fekete-Győr erre reagálva az Indexnek azt mondta, „ez a levél a sértődött elvtársak hangnemében íródott. A rendszerváltás után 28 évvel el kellene jutni oda, hogy állami intézmények ne sértődött levelekkel bizonygassák a függetlenségüket – hanem azzal, hogy valóban függetlenül is cselekednek. Elégtételt nem nekünk kell adni, hanem az ÁSZ részéről az embereknek.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!