szerző:
hvg.hu

Azt leszámítva, hogy az MSZP-Párbeszéd logója lesz a neve mellett, Magyar függetlennek vallja magát.

Magyar György ügyvéd indul Siófokon, MSZP-Párbeszéd logóval, de magát civil, független jelöltként definiálva. Itt nem volt vita: a helyi alapszervezet 100 százaléka támogatta. Az ő javára Harangozó Gábor szocialista politikus lépett vissza. Magyar Siófokon jól ismert, 40 éve ott él a családja, ő is rendszeresen ott van, Zamárdi díszpolgára.

Ugyanaz a kampánycsapat áll mögötte, aki a független polgármestert, Lengyel Róbertet is segítette az önkormányzati választás előtt. Magyar szerint azért kell nyitni a függetlenek, civilek felé, mert a pártok – különösen az ellenzékiek – nem elég népszerűek, hatékonyak.

Azt mondja, azért indul, mert „megölték a jogállamot, a jog uralmát a politika uralma vette át”, ezt pedig nehezen viseli. Ha az ellenzék győz, vissza lehetne állítani a jogállamiságot, az intézmények függetlenségét és létrehozni egy tisztességes választójogi rendszert. Magyar felszólal a szocialisták szombati kongresszusán is, ahol döntenek a listáról.

Bár helyben azt mondják, a Jobbik is támogathatja Magyart, ezt a párt hivatalosan cáfolta. Ennek ellenére többen abban bíznak, ezt a helyi szervezetek majd "lerendezik" egymás között.

Azzal, hogy Magyar hivatalosan nem függetlenként indul, spórolt egy alkuhelyet az MSZP-nek. A párt ugyanis a DK-val való osztozkodáson 60 egyéni választókerületet kapott, a kampányfinanszírozási szabályok miatt 54 jelölt alá nem akarnak menni, és már van pár független, aki javára visszalépett szocialista politikus. Ez történt Pécsen, ahol Mellár Tamás indul, a másik baranyai körzetben, ahol Vass Péter Szigetvár független polgármestere indul, és Veszprémben, ahol Kész Zoltánt támogatják. Az MSZP tartogatna pár helyet egy későbbi alkura – itt jellemzően az LMP-vel való koordinációban bíznak. Egy szocialista forrásunk szerint a pártban felmerült, hogy a teljesen esélytelen körzetekben induljanak egymás ellen a DK-val, hogy nagyobb legyen az alkulehetőség, de DK-s forrásunk azt mondta, ezzel őket nem keresték meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!