szerző:
Domány András

Az az igazi nemzetbiztonsági kockázat, aki egy szabályosan megválasztott tag megjelenése miatt megbénítja a titkosszolgálatokat ellenőrző fontos testület munkáját. Vélemény.

Szél Bernadett LMP-képviselő nemzetbiztonsági kockázatot jelent, nem lehet neki bizalmas dokumentumot odaadni, állítja Németh Szilárd, a Fidesz és a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke annak indoklásaként, hogy nem hajlandó részt venni a bizottsági ülésen. Ajánlom figyelmébe az országgyűlés 2014. május 6-i alakuló ülésének jegyzőkönyvét. A pár perce újraválasztott Kövér László házelnök így vezette be a Ház bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslat határozathozatalát:

„A bizottsági rendszerre tett javaslatot az alakuló ülés előkészítése során a résztvevők elfogadták. A frakcióvezetők megállapodása szerint a független képviselők véleményét mérlegelve azokra tettem javaslatot, akik jelölésében egyetértés mutatkozott.” Elmondta továbbá: „…a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottságba a mai napon olyan tagokat tudunk választani, akik rendelkeznek nemzetbiztonsági átvilágítással”.

Szél Bernadett benne volt a névsorban.

Majd a házelnök kimondta a határozatot: „A Ház 185 igen szavazattal, egyhangúlag megalakította a bizottsági rendszert, megválasztotta a bizottsági tisztségviselőket és a bizottság tagjait.” Németh Szilárd is igennel szavazott.

Amire ma hivatkozik, hogy a képviselőnő 15 évvel ezelőtt néhány hónapig dolgozott egy Soros György alapítványa által is – de például 2013-ban 200 millió forinttal az Orbán-kormány által szintén – támogatott segélyszervezetnél, a Menedéknél, 2014 májusában is ismert volt. Csak akkor még Németh Szilárdnak és megbízóinak fogalmuk sem volt, hogy mire alapozzák a hisztériát 2017-2018-ban.

Tehát Szél Bernadett a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének (akkor Rogán Antalnak és akkor is Harrach Péternek) az ellenzékkel történt megállapodása alapján, az összes jelenlévő kormánypárti képviselő támogatásával lett a nemzetbiztonsági bizottság tagja. A tagok pedig egyenlőek, minden parlamenti képviselőnek azonosak a jogai. Vagyis aki egy szabályosan megválasztott tag megjelenése miatt megbénítja a titkosszolgálatokat ellenőrző fontos testület munkáját, az az igazi nemzetbiztonsági kockázat.

Ami érdekes: a kormányoldal javasolhatná Szél Bernadett felmentését a bizottsági tagság alól. Ezt túlerejével simán megszavazhatná, és ha helyette egy másik LMP-képviselőt választana meg, akkor még meg se szegné a bizottsági helyek arányos elosztásáról kötött korábbi megállapodást. De ettől nyilván azért vonakodik, mert ezzel felrúgná azt a 28 éve érvényes alapszabályt, hogy a bizottsági helyek betöltéséről az érintett frakcióknak van joguk dönteni, a többi párt ebbe nem szól bele. (Ahol elő van írva az átvilágítás, ott annak megléte persze feltétel.) Ha ezt a lépést megtennék, az a parlamenti demokrácia még súlyosabb sérelmét jelentené – de formailag szabályos eljárás lenne. Ami helyette folyik, az nyilvánvalóan komolytalan cirkusz, látványpékség. Ám a nemzetbiztonsági bizottság működését, és vele a nemzetbiztonságot veszélyezteti.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!