szerző:
hvg.hu

Többek elmondása szerint Mesterházy Attila korábbi pártelnök emberei visszaszorultak, Fodor Gábor búcsúzik a parlamenttől.

Elfogadta az MSZP választmánya a Párbeszéddel közös listát - vagyis a választáson el kell érni 10 százalékot, különben nem jutnak be a Parlamentbe -, erre a hamarosan kezdődő kongresszusnak kell még rábólintania. Az első helyen Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt áll, őt követi Molnár Gyula MSZP elnök, Hiller István választmányi elnök és Kunhalmi Ágnes, a párt fővárosi elnöke, és a kampány hivatalos arca, utánuk Tóth Bertalan frakcióvezető és Gőgös Zoltán elnökhelyettes következik.

Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint az ülésen felmerült, hogy a kampányban vállalt szerepe miatt Kunhalmi legyen a második helyen a listán, azonban ezt leszavazták. Többek elmondása szerint Mesterházy Attila volt elnök emberei hátrébb szorultak - az elnökségi ülésen nem fogadták el az elnök által előterjesztett listát -, egy forrásunk név szerint Gúr Nándort említette, szerinte ő járt a legrosszabbul.

Az első tízben helyet kap még Tóbiás József pártigazgató, volt elnök, Mesterházy mint szintén egykori pártvezető, Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke és Gurmai Zita, egykori európai parlamenti képviselő. Bár Mesterházy szövetségesei meggyengültek, de Molnár Zsolt helyezése azt mutatja, hogy befolyásukat nem vesztették el teljesen, mivel Molnárt többen nem látták szívesen a pártlistán, és komoly szerepet tulajdonítanak neki Botka László megbuktatásában.

Amennyiben a közös lista eléri a 10 százalékot, úgy biztosan parlamenti képviselő lesz még Korózs Lajos, Varga László, Bangóné Borbély Ildikó és Harangozó Tamás. Utóbbi előkelő helyre kerülése szintén Mesterházyék gyengülését mutatja, mivel információink szerint a volt pártelnök jóval hátrébb sorolta volna Harangozót, ám a választmány jelentős többséggel tolta előbbre a listán.

A pénteki döntés értelmében a Párbeszéd az elsőn kívül megkapja a 11. és a 19. helyet - ebből valószínű, utóbbi talán befutó -, a Párbeszéd döntése értelmében ezt Tordai Bence és V. Naszály Márta kapja.

A szocialisták viszont Fodor Gáborról hallani sem akartak: azt ajánlották a liberálisoknak, odaadják a lista 15. helyét Bősz Anett liberális politikusnak, Fodor viszont nem lesz rajta a listán. Ennek azért van külön jelentősége, mert így Fodor cserével sem tud visszaülni a parlamentbe. Gyöngyösön indult volna egyéniben, de azt a helyiek megakadályozták. Erről még tárgyalnak egy kört a liberálisokkal.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!