szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, a választásig a Fidesz akár húszezreseket is tömködhet a választópolgárok zsebébe, az ÁSZ akkor sem fogja máskor, mint 2018 második felében vizsgálni a gazdálkodását.

2017-es listaárakon vásárolt a Fidesz plakáthelyeket 2018-ban a JCDecaux-tól, ami felveti annak a gyanúját, hogy a párt megszegte a saját maga által megalkotott plakáttörvényt. A Jobbiknak ez súlyos százmilliókba került – igaz, a pénzt nem emelte le a NAV a párt számlájáról eddig.

Megkerestük az ÁSZ-t, hogy a Jobbikhoz hasonlóan ellenőrzi-e a Fideszt, elvégre a lényeges dokumentumok hozzáférhetőek.

Nos, a közpénzek felelősségteljes elköltését és a törvények betartását ellenőrző ÁSZ azt közölte kérdésünkre, hogy nem változik az ellenőrzés ütemezése: a párt 2017. évi pénzügyi kimutatásának nyilvánosságra hozatala, 2018. május 31. után, a második félévben, azaz a választások után várható csak, hogy a Fideszt ellenőrizze az ÁSZ.

Az ÁSZ felhasználja a beérkezett jelzéseket a vizsgálata során – tehát az Együtt feljelentése mellett beadott kockázatjelentést is.

Az ÁSZ fontosnak tartja leszögezni, hogy nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel, és a vizsgálatait a programja szerint, utólagosan végzi. "Az ÁSZ folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli a külső jelzéseket, és ezen kockázatelemzési tevékenységének eredményeit az ellenőrzései tervezése során felhasználja."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!