Windisch Judit
Windisch Judit

Helyenként parázs vitát és beszólogatást hozott a Közös Ország Mozgalom legújabb vitaestje, ahol a fővárosi egyes választókerület ellenzéki jelöltjei csaptak össze. A fideszes Hollik István nem ment el, "mert Soros" - tolmácsolta a lemondólevél lényegét Gulyás Márton, a mozgalom létrehozója. A körzet izgalmas, itt indul Juhász Péter, az Együtt, és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nagyjából egy-másfél óra kellett ahhoz, hogy fölpörögjön a Közös Ország Mozgalom vitaestje: előjátékként Juhász Péter Együtt elnök nekiment a többi ellenzéki jelöltnek, mert szerinte ők - vagy éppen szövetséges pártjuk - nem küzd eléggé a korrupciós ügyek ellen, mire vitapartnerei lehurrogták, "a tájékozatlanság nem jó érv a vitában."

Innen a hangluat már csak fokozódott, a végére jött ugyanis a koordinációra vonatkozó kérdés. A Jobbik jelöltje, Losonczy Pál kissé belezavarodott a válaszba: "pártszinten egyelőre nincs szó visszalépésről, így még személyesen ő sem mondhatja." Majd mikor a vitát levezető Gulyás Márton belekapaszokodott a még szócskába, Losonczy pontosított: "míg a vezetőség nem mondja, hogy visszaléphetek, nem fogok visszalépni."

©

Bár a jelöltek futottak egy kört a témában, a nézői kérdések egy része is a visszalépés, összefogás kérdését feszegették. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta azt mondta, ők nem lesznek kerékkötői egy ilyen együttműködésnek - mondja ezt úgy, hogy ráindulnak Juhászra, illetve a Csepelen győztes Szabó Szabolcs Együtt-es politikusra -, az LMP-s Csárdi Antal szerint csak akkor van értelme a visszalépésről beszélni, ha azzal nem a régi, lejárt politikusokat segítjük vissza a hatalomba, "különben adtunk egy pofont a szarnak", az MSZP például Ferencvárosban nem méltó az együttműködésre. Juhász is egyetértett azzal, nem lehet mindenkivel együttműködni, például azokkal sem, akiket Csárdi említett, mert "közösen lopták el a pénzeket", de szerinte sokkal rosszabb, ha a Fidesz marad.

"Borzasztó lenne, ha a megállapodással visszakerülnek azok, akik tönkretették az országot, de az is borzalmas lenne, ha a megállapodás hiánya miatt következne ez be."

Juhász szerint

"történelmi bűn, ha az ellenzék nem koordinál az egyéni választókerületekben."

Megígérte, ha van nála esélyesebb, visszalép, ahogy ezt egyoldalúan megtették már pár körzetben. A Jobbik javára nem lépnek vissza.

Mire Losonczy Pál azt mondta,

"Mivel a pártok azt mondták, a Jobbik számára nem lépnek vissza, én mit mondjak?"

Fekete-Győr András Momentum elnök erre odaszólt:

"Lehet, hogy visszalépnék, ha te lennél a legesélyesebb ellenzéki jelölt a körzetben."

Erre egy

"köszi, mit iszol?"

volt a válasz Losonczytól.

©

A vitában jól hangzott, a valós esély erre viszonylag csekély: 2014-ben a jobbikos jelölt 7 százalék körüli eredményt ért el a választókerületben, ami messze elmaradt a Jobbik országos átlagától. Losonczy ahányszor csak tudta, elmondta, a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt.

Fekete-Győr mindenesetre kifejette: három esetben lépnek vissza: ha valaki más eséllyel megverheti a Fideszt, hiteles legyen, ne pedig tolvaj, és a többi ellenzéki párt is lépjen vissza a javára. Ha mindhárom teljesül, akkor ők is lépnek, de szerinte ez a kérdés március végén fog eldőlni. Vagyis, durván két héttel a választás előtt. Fekete-Győr kifejtette, a Fidesz és Orbán Viktor nem egyes emberektől fél, azt mozgalommal lehet legyőzni.

Azt sem tartotta kizártnak, hogy még 10-20 évig kell építeni a szervezetet, de szerinte akkor is csak ez hozhatja el a rendszer végét.

Juhász kapott rendesen

Juhász többször közbeszólt, mikor Fekete-Győr a Nolimpilás aláírásgyűjtésről beszélt - abba ugyanis a többi ellenzéki párt is beszállt -, mire a jobbikos Losonczy a momentumos védelmére kelt: "ne vágjál már a szavába! Mindig magadat fényezed! Intelligens ember nem vág más szavába."

Majd felajánlotta, hogy a pereskedéssel elment időt - 18 másodpercet - átad  a saját idejéből Fekete-Győrnek, aki nem élt ezzel. Az LMP-s Csárdi Antal is bírálta Juhászt, de nem hirtelen felindulásból: hosszan beszélt arról, akkor lesz béke az országban, ha nem ellenségképeket gyártunk, "ha azokat a polgártársainkat, akik nem ugyanazt gondolják, nem fütyüljük ki." Juhász itt közbeszólt, hogy polgártárs alatt legfeljebb a miniszterelnököt értheti Csárdi, ő ugyanis Orbán Viktort fütyülte ki. Csárdi szerint sok más ember ünnepét is megzavarta, ami elfogadhatatlan, a botránypolitika elidegeníti az embereket.

Nem csak bírálták, Fekete-Győr András a bemutatkozó szöveg elején szolidaritását fejezte ki, azt mondta, Juhászt méltatlan támadások érik az elmúlt napokban. Nem mondta ki, mi, de Juhász magánélete napok óta téma, a gyermekelhelyezési perben a kiszivárgott hírek szerint volt élettársa azt állítja, Juhász bántalmazta őt, amit a politikus visszautasított. A Jobbik is kiállt mellette közleményben, Juhász mindkettőt megköszönte.

©

V. Naszályi Márta sem maradhatott ki a sorból, őt Karácsony Gergely olimpiás szavazata miatt froclizta Csárdy Antal, de V. Naszályi védett, szerinte Karácsony nem is szavazta meg az olimpiát. Fekete-Győr még a mit tett az ellenzék vádra megjegyezte: ő ugyan nem ül egy önkormányzati bizottságban sem, de a Momentum a Nolimpiával spórolt 3 ezer milliárd forintot az országnak.

A választás tétje:

  • Nincs még négy év, hogy Orbán lerabolja az országot - mondta V. Naszályi Márta, majd tételesen is felsorolt mindent az oktatáson át a fákig, aminek nincs még négy éve
  • Demokrácia marad, vagy diktatúrába süllyedünk, és olyan társadalom lesz, mint amilyet Lukasenko, Erdogan és Putyin teremtett - vélte Losonczy Pál, aki egyébként az estét is egy poénnal nyitotta: "vejétől bűzlik a hal."
  • Nem az illiberális demokráciára, a maffiaállamra és korrupcióra - foglaltuk össze Juhász mondandójának lényegét
  • Megtörténhet-e a korszakváltás, ellopták a múltat, a kérdés, hogy a jövőnket is odaadjuk-e, az intézményes korrupció ellen vagy föllépünk, vagy elsüllyedünk benne - mondta Csárdi Antal.
  • A jogászok alakítottak ki embertelen, igazságtalan rendetlenséget, az embereknek ez ellen fel kell lépni - érvelt Fekete-Győr András.

A választókerület problémái között előkerültek a magas lakás és albérletárak - itt jellemzően különböző szociális bérlakásépítéssel enyhítettek volna a problémán, vagy büntetnék az üresen álló lakások tulajdonsait -, az önkormányzati ingatlankezelés visszásságai, az airbnb szabályozásának lehetősége, a turizmus, mint problémaforrás, illetve a dugódíj bevezetése. Bírálták a kormány várba költözését, az erre elpazarolt közpénz mennyiségét.

A teljes vita


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!