szerző:
MTI / hvg.hu

Az Állami Számvevőszék épp ezért büntette végig az ellenzéki pártokat, amelyek most azt várják, a Fidesz legyen a soros. A Fidesz szerint nem kapott kedvezményt és minden törvényes volt.

Az MSZP a Fővárosi Kormányhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez fordul, a párt szerint ugyanis a Fidesz törvénysértő módon jutott olcsóbban plakáthelyekhez. Harangozó Tamás szerint az ellenzéket lejárató kampány törvénysértő, miután a Fidesz ezer plakáthelyet kapott olcsóbban a 2018-as listaárnál.

A szocialista politikus szerint a Fidesz hirdetési cégekkel kötött szerződései alapján csaknem 30 milliós kedvezményt ért el, a JCDecaux óriásplakátcég árlistáját a Fidesz által kapott árakkal összehasonlítva kiderül, hogy a nagyobbik kormánypárt mind a 6 árkategóriában 33 százalékkal alacsonyabb árat kapott. Öt olyan cégnél is hirdet a kormánypárt, amely még közzé sem tette az idei árlistát.

Közérdekű bejelentéssel fordulnak a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjéhez, azt várják, a plakátokat két napon belül távolítsák el, és szabjanak ki plakátonként 150 ezer forintos bírságot éppúgy, ahogy ezt az ellenzéki plakátok esetén tették. Az Állami Számvevőszéket is megkeresik, hogy "ugyanolyan alapossággal és végeredménnyel" járjon el a Fidesszel szemben, mint az ellenzéki pártok esetében, és büntetésként a kapott kedvezmény mértékének kétszeresét szabja ki a kormánypártra.

Arra a felvetésre, hogy a kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert Kft., valamint JCDecaux óriásplakátcég hétfői közleményében azt írta, hogy a törvényi előírásokat betartották az ügyben, illetve hogy politikai pártok esetén a törvényi előírás kimondja, hogy az előző évi listaárakat kell alkalmazni, Harangozó Tamás azt mondta: a törvény szerint a listaár kiszámolásához az előző évi legmagasabb piaci árat kell alapul venni, azonban a Fidesz ehhez képest 33 százalék kedvezményt kapott. Ezt szerinte innentől kezdve nem lehet kimagyarázni.

A Fidesz közleményben reagált: a párt szerint semmilyen kedvezményt nem kapott a listaárhoz képest, minden törvényesen zajlott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!