szerző:
hvg.hu

A 60-80 éves nyárfaligetet konkrétan azért irtották ki, hogy helyet csináljanak az építkezés során felmerült törmeléknek. A többtonnás munkagépek a környező utcákat sem kímélték.

Jókora pusztítást végzett a Dél-Balatonon Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a V-Híd Zrt. A 24.hu úgy tudja, ez a hármas konzorcium nyerte 73 milliárd forintos ajánlattal a Szántód–Kőröshegy–Balatonszentgyörgy vasútvonal és a Fonyód–Kaposvár-vonalszakasz felújítására kiírt közbeszerzést.

Balatonszemesen ugyancsak ők dolgoztak, de a természet kegyetlen módon megsínylette Mészáros érkezését: hogy helyet csináljanak a törmeléknek, lepusztították a nyárfaligetet, amit a helyiek úgy tartottak számon, mint Balatonszemes nyugati részének a „tüdejét”.

A területen korábban sokáig úttörőtábor működött, és egy 60-80 éves nyárfaliget állt egészen 2016 augusztusáig, amikor is megjelentek a fakitermelők, és egyszerűen kivágták, ami az útjukba került. Ezután markológépek jelentek meg, amik lényegében pusztává tették a korábban zöldellő, élettel teli környéket.

A többtonnás munkagépek a 24.hu beszámolója szerint a környező utcák útjait sem kímélték, szétzúzták az egészet. Amikor a helyiek ezt szóvá tették, az önkormányzat illetékesei azzal próbálták nyugtatni a nyaralótulajdonosokat, hogy 2017 júniusában, ha az ipari terület megszűnik, a Swietelsky újraburkolja majd az utcákat. Ez azóta sem történt meg.

A történet legdurvább része a polgármester reakciója volt, aki, miután megkapta a portáltól a pusztításról készült képeket, azt írta, nincsenek környezeti károk.

A munka érdemi része kilenc hónapig tartott és 2017 júniusában ért véget, de a liget rekultivációjára még mindig nem került sor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!