szerző:
hvg.hu

Egy budapesti kórház kardiológusa szerint ma gyakorlatilag többen halnak meg szívérrendszeri szövődményben, mint az alapbetegségben.

Egyre több daganatos beteg kerül a budapesti Uzsoki Utcai Kórház onkokardiológia centrumába, mert a rákkal kezelt a páciensek szívbetegek lesznek - hangzott el a szerdai RTL Híradóban.

A kardiológiai osztály vezetője szerint a kemoterápia, a sugárkezelés, és az új biológiai terápiák ugyanis sokszor nemcsak a daganatos sejteket pusztítják, hanem a szívet is károsítják.

Dr. Nagy András Csaba szerint ugyanígy célszerv lehet a szív egyéb struktúrája, a billentyűk, a szív burka, az egész érrendszer, de ritmuszavarok is előfordulhatnak, illetve a vérnyomás is változhat az ilyen kezelések hatására.

A Híradóban elhangzott, a problémák, mint a szívelégtelenség vagy a ritmuszavar sokszor évekkel, évtizedekkel a kezelést követően jelentkeznek, tehát nem azonnal. Szívbetegség minden daganattípusnál előfordulhat, de az orvos szerint legtöbbször a mellrák után alakul ki.

“Ötéves túléléssel már a betegek kétharmadánál számolhatunk, viszont ebben az ötéves túlélési periódusban megnövekednek a szívérrendszeri hatások, és a szívérrendszeri halálozás is. Oly mértékben növekszik meg, hogy gyakorlatilag többen halnak meg szívérrendszeri szövődményben, mint az alapbetegségben” - mondta dr. Nagy András Csaba osztályvezető főorvos.

A Magyar Kardiológusok Társasága szerint ezért minden onkológiai betegnél a kezelés előtt szív- és érrendszeri állapotfelmérését kellene készíteni, és azt figyelembe kellene venni, amikor az onkoteam a beteg kezeléséről dönt - hangzott el a műsorban.

Az orvosok szerint maguk a betegek is tehetnek azért, hogy ne alakuljon ki náluk szövődményként szívbetegség, például azzal, hogy lefogynak, nem dohányoznak, és sportolnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!