szerző:
hvg.hu

Felmentették a Birodalom néven ismert társaság tagjait, akik a vád szerint az Egyesült Államoknak kémkedtek. Az ügyben a Fővárosi Törvényszék szerdán hozott nem jogerős ítéletet.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a gyanú szerint Maxin Norbert magyar cégének ügyvezetője, Bukta Béla Szabolcs közreműködésével titkos dokumentumot adott át az amerikai nagykövetség egyik emberének, illetve az IMF magyarországi képviselője, Irina Ivascsenko is kapott tőlük érzékeny gazdasági adatokat. A párost 2015-ben tartóztatták le.

Az ügyben az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa azonban nem látta megalapozottnak a vádat, ezért Maxin Norbertet, valamint társát felmentette – írja az Átlátszó.

A portálnak nyilatkozott Maxin ügyvédje, aki azt mondta, „a bíróság álláspontja találkozott azzal a védői állásponttal, hogy a nyomozás során összehordott mérhetetlen mennyiségű adathalmaz nem alkalmas arra, hogy a vádiratban leírt tényállást alátámassza”.

A bíró a döntést azzal indokolta, hogy a birodalom nem kémszervezet volt, hanem egy baráti közösség. A nyomozati iratok pedig nem támasztották alá a kémszervezet teóriát.

A körülmények arra utalnak, hogy az előzetesben lévő gyanúsítottak egyike sem állt távol a Fidesztől, sőt Bukta minisztériumi pozíciókat is betöltött: az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnökségen dolgozott, majd egyesült államokbeli kitérő után az Országgyűlés gazdasági bizottságának lett a tanácsadója – írtuk meg korábban. 2007-ben elszegődött Maxin cégéhez, 2010-ben pedig visszakerült a kormányzatba: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa lett, 2014 után pedig a Magyar Nemzeti Kereskedőháznál vállalt tanácsadói munkát.

A Politico azt írja, a magyar kormány nem reagált a kérdéseikre.

Az ítélet még nem jogerős, az ügyészség ugyanis fellebbezett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!