szerző:
hvg.hu

Bár Kocsis Máté romaügyi ténykedése finoman szólva megosztotta a közvéleményt, a kerületi roma önkormányzat azért kitüntette tízéves példamutató munkájáért.

Kitüntette a Józsefvárosi Roma Önkormányzat a kerület polgármesterét, Kocsis Mátét, írja a Józsefváros.hu "az elmúlt tíz év során a józsefvárosi roma közösségekért és a cigány kulturális értékek megőrzéséért végzett kiemelkedő és példamutató munkájáért".

Kocsis nevét nem mindig foglalták imáikba a roma szervezetek. 2014-ben Kocsis olyan példamutatóan őrizte a cigány kulturális értékeket, hogy amikor kiderült, hogy a Szentkirályi utcai Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központból nem lesz semmi, a főváros kihátrált a projektből, és visszafizette az államnak a projektre szánt 900 millió forintot, Kocsis úgy nyilatkozott, a fővárosi roma közösség kifejezetten örül a döntésnek, és azt a józsefvárosi roma kisebbségi önkormányzat is támogatja. Az épületet sem korábbi funkciója, sem elhelyezkedése nem teszi alkalmassá arra, hogy a fővárosi romák számára integrált oktatási, kulturális központtá váljon.

2016-ban pedig két roma szervezetnek, a Magyarországi Roma Parlamentnek és a Phralipe Független Cigány Szervezetnek kellett elhagynia a kerületi Tavaszmező utca 6. szám alatti helyiséget, ahol Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ áll majd – az önkormányzat szerint sok százezres tartozást halmoztak fel, ők ezt tagadták, írta az MNO.

Kocsisnak az a Benga-Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke, Lungo Drom-os képviselő adta át a kitüntetést, aki 2015-ben tiltakozó tüntetést szervezett a HVG székháza elé Tóta W. Árpád egyes vélemények szerint rasszista kijelentése miatt. A tüntetőket egy Magyar Honvédség feliratú busz szállította a helyszínre. A tiltakozók többek közt "HVG = Rasszizmus" feliratú táblákat mutattak fel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!