szerző:
hvg.hu

Miskolcon is szoros volt a választás négy éve, akkor a fideszes Csöbör Katalin nyert. Most a DK-s Debreczeni Józsefé lenne a körzet, ám Fodor Zoltán lehetséges indulása nemcsak a baloldalnak fájhat.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Fodor Zoltán szocialista önkormányzati képviselő is indulhat az országgyűlési választáson, márpedig ő független jelöltként alaposan felforgathatná a miskolci választókerületet. Itt az MSZP–DK-megállapodás értelmében Debreczeni József (DK) indul. Fodor indulásáról egy helyi portál számolt be elsőként. A politikus a hvg.hu-nak megerősítette, hogy fontolgatja az indulást, de azt mondta, még nem dőlt el semmi. Igaz, sok ideje már nincs, jövő héten indul az aláírásgyűjtés, onnantól számított két héten belül össze kell szedni 500 támogatást a jelöltté váláshoz.

Fodor többek elmondása szerint nagyon népszerű Miskolcon: az önkormányzati képviselő-választáson 20 körzetből négyben nyert ellenzéki jelölt, egyikük Fodor volt, aki 53 százalékot szerzett. Ez 20 százalékkal több, mint amennyit a baloldali polgármester-jelölt, a néhai Pásztor Albert össze tudott szedni.

Több ellenzéki szereplővel beszélve hallhattuk azt a tényt, hogy Fodort foglalkoztatja a fideszes Kriza Ákos vezette önkormányzat egyik cége, állítólag ez más ellenzékivel nem fordul elő. Fodor a vagyonnyilatkozata szerint karbantartási főmunkatárs a miskolci vízműveknél, havi bruttó 286 ezer forintot kap vízvezeték-szerelésért. Ezzel nyilván azt sugallják, fideszes biztatást sejtenek a háttérben, azonban megnézve Fodor választási eredményeit, nem világos, kinek árthat az indulása.

Ráadásul többen is mondták, Fodornak nem most jutott eszébe először az indulás, már az előző ciklusban is fontolóra vette. Akkor Gúr Nándor indult volna a körzetben, akit az utolsó pillanatban az együttes Nagy-Korsa Judit ugrott be.

Jobbikos beszélgetőtársunk szerint ha Fodor elindul, azzal nemcsak a DK-s Debreczeni József pozíciója gyengülhet, de miután Fodor afféle házmester-képviselő – a szó legpozitívabb, gondoskodó, embereket meghallgató értelemben –, népszerű a jobbikosok körében is, így tőlük is vihet voksokat. Egyesek elmesélése szerint szóhasználata emlékeztet a régi Jobbikéra. Baloldalon viszont ezt a narratívát nem fogadják el: egyik névtelenséget kérő nyilatkozónk azt mondta, Fodor körzetében nem a Jobbik jelöltje teljesített rosszabbul, mint a párt polgármester-jelöltje, hanem a fideszé. Tehát Fodor vagy eléri a fideszes szavazókat is, vagy elvisz bizonytalanokat is szavazni.

A párt helyi elnöke, Simon Gábor egyelőre nem akart nyilatkozni a kérdésben. Bár nem tudni, Fodor hogyan szerepelne az országgyűlési választáson, általánosságban elmondható, hogy minél több ellenzéki jelölt indul, a Fidesz annál bizosabb lehet a győzelemben.

A 2014-es országgyűlési eredmény:

  • Csöbör Katalin, Fidesz, 33,6 százalék, 16602 szavazat
  • Badány Lajos, Jobbik, 30,5 százalék, 15050 szavazat
  • Nagy-Korsa Judit, baloldali összefogás, 28,5 százalék, 14072 szavazat

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!