szerző:
hvg.hu

Közös nyilatkozatban állt ki a magyarországi civilek mellett az Európa Tanács egyik fontos testülete, a több száz szervezet munkáját segítő INGO konferencia. Levelük szerint a törvénycsomag a társadalmi szervezetek további megbélyegzéséhez és bizalmatlanságához vezetne.

Közös nyilatkozatot adott ki a Stop Soros törvénycsomag kapcsán az Európa Tanács által támogatott INGO konferencia elnöke, valamint a nem kormányzati szervezetek szakértői tanácsának elnöke.

Levelükben egyrészt aggodalmukat fejezik ki, másrészt arról írnak, hogy a törvénycsomag szerintük még jobban megbélyegzi majd a civileket, nem mellesleg nyomást gyakorolna az emberi jogok védelméért felelős nem kormányzati szervezetekre. Mindez szerintük ellehetetleníti majd későbbi tevékenységüket, pedig, mint írják, a civil szervezetek nélkül egy ország sem volna képes megbirkózni a migrációs válsággal.

A nem kormányzati szervezetek nemcsak szolgáltatásokat nyújtanak, de biztosítják a migránsok és menekültek nemzetközi szerződések által védett jogait is, a méltóságteljes fogadási feltételek betartása mellett – írták közleményükben.

Levelükben hozzátették, hogy ezen szervezetek nem a migrációra és a menekültekre összpontosítanak, hiszen, mint írják, szolgáltatásokat nyújtanak a nyilvánosság számára is. A törvénytervezet így lényegében a kiszolgáltatott helyzetben lévők segítését is akadályozná – jelentették ki.

A közleményben hangsúlyozták azt is, hogy a magyarországi civil szervezetekre gyakorolt kormányzati nyomás miatt azok egyre nehezebben képesek ellátni érdekképviseleti feladataikat. Közölték, a konferenciát szervezők továbbra is kiállnak a hazai civil társadalom mellett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Tóth Richárd Itthon

Stop Soros: Jó lesz félni, a kormány ugyanis játszani akar

Nem mondhatjuk, hogy nem figyelmeztettek, valóban szigorították a Stop Soros néven futó hármas törvénycsomagot. De az meglepő, mely területen keményítettek be. Mostantól ugyanis a teljes legális migráció is célpontba került. A jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakban kizárólag erről a törvényről beszélne a Fidesz. Ezért még egy kétharmados szavazást is magára vállalt. Cirkuszt akar, de tapsot nem vár.