Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Kicsit elsikkadt - igen méltatlanul - Németh Szilárd tegnapi gondolatfutama a házasság eszméjéről, talán azért, mert a házasság hetén a KSH azt a diadaljelentést adta ki, hogy a házasságok száma 2016-hoz képest csökkent 2017-re. 

Mindeközben Novák Katalin arról beszélt Csepelen, Magyarországon reneszánszát éli a házasságkötés, a fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket. Novák azt is megjegyezte, "több friss felmérés is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket", azt már nem tette hozzá, melyik országban tervezik mindezeket a célokat megvalósítani.

Na de, ezután beszélt a házasságok és a kolbászos tepertőkrém apostola, Németh Szilárd is, és rögtön azzal indított, bár a jegyesség,

a házasság alapvetően két emberről szól, a települések közösségi ünneppé is tehetik, ahogy ennek korábban hagyományai voltak.

Novák nyilván arra gondolt tehát, hogy a fiatalok körében azért is éli reneszánszát a házasság, mert arra várnak, hogy a közösség, például Németh Szilárd is bevonódjon az ünnepélyes aktusba.

De Németh nem állt meg ezen a ponton, hozzátette:

"az alaptörvényre utalva emlékeztetett arra, hogy az a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként írja le, és jogilag is ezt tették elfogadottá Magyarországon".

Nix dekadens, elfajzott nyugati Gomorra ugribugri.

De micsoda ütemérzék: mindezt akkor mondja el Németh Szilárd, amikor a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, élettársi viszonynak kell elismerni a külföldön kötött (minden bizonnyal közösségi ünnepként is funkcionáló) melegházasságokat. A törvényszék ezzel egy korábbi Igazságügyi Minisztériumi állásfoglalást is lenullázott. A magyar állam ezentúl nem utasíthatja vissza a külföldön kötött melegházasságok hazai elismerését - itthon is közösségi ünnepekké válhatnak tehát, ahogy a kormány óhajtja.

Tehát jogilag épp hogy nem azt tették elfogadottá Magyarországon, amit Németh sugall.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!