szerző:
hvg.hu

Patyi András nem érti, miért beszél az ellenzék annyit a visszalépésekről, hát nem győzni szeretne mindenki? Hasonló szellemiségben nyilatkozott a rengeteg induló pártról is.

Nem azért indul valaki a választáson, mert szeretne szavazatot, mandátumot szerezni, a töredékszavazatokat pedig az országos listáján hasznosítani? kérdezte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke, aki a Kossuth rádió 180 perc című műsorának vendége volt. Patyi nem érti ugyanis, az ellenzéki pártok miért beszélnek annyit a visszalépésről, illetve arról az NVB-s törvényértelmezésről, mely szerint törölni kell egy párt országos listáját, ha egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimum 27-et.

Tehát Patyi nem érti, miért is olyan fontos az ellenzéknek a koordinált visszalépés stratégiája.

Megjegyezte, az iránymutatás nem kötelező érvényű, a testület tulajdonképpen előre nyilvánosságra hozta, miként fogja értelmezni ezt a szabályt. De – jegyezte meg – a listatörlésekről egyedi döntést kell majd a testületnek hoznia, amelyekkel szemben bírósághoz lehet fordulni.

Az NVB elnöke elmondta: a korábbi választási eljárási törvény kifejezetten rögzítette, hogy az egyéni jelöltek visszalépése nem érinti a listaállítás jogát, de ez a szabály a mostani törvényben már nincs benne. Ugyanakkor – tette hozzá – az önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényben még szerepel a szabály, hogy a kompenzációs lista állításának jogát nem érinti, ha a jelöltek száma a minimum alá csökken.

Patyi a rengeteg induló párttal kapcsolatban is érdekes megjegyzést tett: szerinte annak, hogy ilyen sok párt jelezte már a részvételét, egyik oka az lehet, nagyon magas a bizonytalanok aránya.

Kampányidőszakban csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé politikai hirdetést, amelyek nyilvántartásba vetették magukat az Állami Számvevőszéknél. A kereskedelmi rádiók és televíziók pedig szombatig jelezhetik az NVB-nek, amennyiben politikai reklámot szeretnének sugározni a kampányban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!