szerző:
hvg.hu/MTI

Szijjártó Péter szerint azért, mert "gyűlöli Magyarországot".

Jean Asselborn a német liberális Der Tagesspiegel napilap online kiadásában hétfőn Orbán évértékelőjére és a menekülteket támogató szervezetekkel szembeni fellépésre reagálva azt mondta:

Ez a hozzáállás egy olyan diktátornak felel meg, akinek a hatalom megtartása fontosabb, mint bármiféle politikai erkölcsi tisztesség.

Orbán az évértékelőjében a "Nyugatról fenyegető veszélyről", a Nyugat elestéről, illetve nemzetek megszűnéséről beszélt, a luxemburgi külügyminiszter pedig ennek hatására sürgette az úgynevezett 7-es cikkely erőteljes aktiválását az EU-ban. Mint ismert, az EU alapszerződése szerinti 7-es cikkely szerinti eljárás végül akár az uniós szavazati jog megvonásával is járhat.

Az EU-nak fel kell állnia és fel kell háborodnia

– mondta az EU-ban legrégebb óta szolgálatot teljesítő külügyminiszter, aki azt is hozzátette, az ENSZ emberi jogi főbiztosának haladéktalanul jelentést kell tennie az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a magyar helyzetről.

Asselborn azt is mondta,

Magyarország megállíthatatlanul egy olyan ország irányába tart, amely elvesztette az emberi méltóság iránytűjét.

A luxemburgi külügyminiszter szerint az iszlám ilyen differenciálatlan elítélése egy EU-tagállamban ellentétes az uniós szerződésekkel és a vallásszabadságot is sérti. Asselborn hozzátette, a háború és nyomorúság elől menekülő muszlim menekültekkel szembeni félelemkeltéssel Orbán azt adja elő, hogy megvédi a kereszténységet, de ez a keresztény etika értelmetlen eltorzítása, az ugyanis a testvériség és a bajban lévők segítésének alapelveire épül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszul azt mondta, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter "gyűlöli Magyarországot", és "ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik".

Szijjártó azt mondta, szerinte ők elárasztanák Európát, így Magyarországot is migránsokkal, "szélsőségesen liberálisok, elfogadhatatlan álláspontot képviselnek". A külügyminiszter szerint Jean Asselborn a mostani nyilatkozatával minden határon túlment.

Jean Asselborn egy ostoba ember, a magyarok azonban nem azok, a magyaroknak nincs szükségük a luxemburgi külügyminiszter agymenéseire ahhoz, hogy tudják, mi a jó nekik

– közölte Szijjártó, aki szerint Asselborn nyilatkozata "megmutatta az április választás tétjét". "Az Orbán-kormány Magyarország biztonságát védi, a luxemburgi külügyminiszter azonban Soros Györggyel és magyarországi elvbarátaikkal lebontanák a kerítést, és elárasztanák migránsokkal Magyarországot" – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!