szerző:
hvg.hu

A szocialistákon is gúnyolódott a miniszterelnök az évértékelőjében, de úgy tűnik, Karácsony Gergely nem ki-, hanem inkább bevezeti a szocialistákat a parlamentbe.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Minden ellenzéki pártot lesajnált Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében, a beszéde alatt az első igazi sikert azzal aratta, mikor a szocialistákon élcelődött:

"Van olyan párt, amelyik idegenlégióst igazol a listavezetői székbe, miniszterelnök-jelöltnek hívatja magát, pedig mindenki látja, csak egy csődgondnok, akinek az jutott történelmi feladatul, hogy kivezesse az MSZP-t a parlamentből."

Fölhívtunk két közvélemény-kutatót – akik mindig hangsúlyozzák, nem jósok –, azt mondják, a 10 százalékos küszöb megugrása az MSZP–Párbeszéd esetén nem kérdés. A Závecz Research vezetője, Závecz Tibor a hvg.hu-nak, azt mondta, az MSZP a pártválasztók és a biztos pártválasztók között is 10 százalék fölött áll. (A másik kutatócég vezetője névvel nem kívánt nyilatkozni.) A ZRI kedden jön ki a legfrissebb kutatásával, előzetesen annyit tudni, az MSZP támogatottsága Karácsony színre lépésével nem csökkent. A jelenlegi számok szerint Karácsony "inkább bevezeti és nem kivezeti a szocialistákat".

Legutóbb a ZRI-nél 12-13 százalékon álltak. Ez volt az a szint, amire a hibahatár miatt egy szocialista politikus még nem merte volna bevállalni a közös listát.

Ha nagyon rosszul állnak, emelik őket

Bár Orbán Viktor önfeledten gúnyolódott a szocialistákon, háttérben a fideszesek rendre elmondják, kellenek nekik a szocialisták, hogy a centrális erőtérhez legyen egy jobb és baloldali párt is. Amikor nagyon megrogyna az MSZP, a Fidesz készségesen emel rajta, úgy is mondhatjuk, életben tartja őket. Botka László miniszterelnök-jelölt levonulása után például kiálltak velük tévévitára, illetve a kommunistákat legendásan gyűlölő Kövér László házelnöktől is kaptak egy igen vaskos dicséretet, a házelnök azt fejtegette, nem lenne jó, ha az MSZP kiesne a parlamentből a következő választáson, mert akkor adódik a kérdés, ki marad.

Török Gábor politikai elemző nem zárta ki, hogy végső esetben az MSZP koalícióra lépjen a Fidesszel.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.