szerző:
hvg.hu

A szocialistákon is gúnyolódott a miniszterelnök az évértékelőjében, de úgy tűnik, Karácsony Gergely nem ki-, hanem inkább bevezeti a szocialistákat a parlamentbe.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Minden ellenzéki pártot lesajnált Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében, a beszéde alatt az első igazi sikert azzal aratta, mikor a szocialistákon élcelődött:

"Van olyan párt, amelyik idegenlégióst igazol a listavezetői székbe, miniszterelnök-jelöltnek hívatja magát, pedig mindenki látja, csak egy csődgondnok, akinek az jutott történelmi feladatul, hogy kivezesse az MSZP-t a parlamentből."

Fölhívtunk két közvélemény-kutatót – akik mindig hangsúlyozzák, nem jósok –, azt mondják, a 10 százalékos küszöb megugrása az MSZP–Párbeszéd esetén nem kérdés. A Závecz Research vezetője, Závecz Tibor a hvg.hu-nak, azt mondta, az MSZP a pártválasztók és a biztos pártválasztók között is 10 százalék fölött áll. (A másik kutatócég vezetője névvel nem kívánt nyilatkozni.) A ZRI kedden jön ki a legfrissebb kutatásával, előzetesen annyit tudni, az MSZP támogatottsága Karácsony színre lépésével nem csökkent. A jelenlegi számok szerint Karácsony "inkább bevezeti és nem kivezeti a szocialistákat".

Legutóbb a ZRI-nél 12-13 százalékon álltak. Ez volt az a szint, amire a hibahatár miatt egy szocialista politikus még nem merte volna bevállalni a közös listát.

Ha nagyon rosszul állnak, emelik őket

Bár Orbán Viktor önfeledten gúnyolódott a szocialistákon, háttérben a fideszesek rendre elmondják, kellenek nekik a szocialisták, hogy a centrális erőtérhez legyen egy jobb és baloldali párt is. Amikor nagyon megrogyna az MSZP, a Fidesz készségesen emel rajta, úgy is mondhatjuk, életben tartja őket. Botka László miniszterelnök-jelölt levonulása után például kiálltak velük tévévitára, illetve a kommunistákat legendásan gyűlölő Kövér László házelnöktől is kaptak egy igen vaskos dicséretet, a házelnök azt fejtegette, nem lenne jó, ha az MSZP kiesne a parlamentből a következő választáson, mert akkor adódik a kérdés, ki marad.

Török Gábor politikai elemző nem zárta ki, hogy végső esetben az MSZP koalícióra lépjen a Fidesszel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!