szerző:
T. R.

Egy maroknyi képviselő folytatta le a Stop Soros-törvénycsomag parlamenti vitáját, abban a tudatban, hogy dönteni csak az új összetételű Országgyűlés fog róla. Mirkóczki Ádám szerint agymosást folytat a kormány, már az ötévesek is Soros Györgyről vitatkoznak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A tömeges bevándorlás súlyos kockázatokat hozott Európának, kezdte beszédét a törvényjavaslat-csomag beterjesztőjeként Tuzson Bence államtitkár, majd blöffölt egyet, amikor ő is idézte azt a NATO-jelentést, amiben 2020-ig 60 millió menekültről beszélnek. Idézte már ezt Orbán is, de megírtuk már, hogy ez egy 13 évvel ezelőtti becslés, amit most úgy állítanak be a NER-holdudvarnak, ahogy az neki tetszik, illetve hát: ahogy az neki érdekében áll.

Magyarország biztonságára veszélyes és szemben áll az államérdekkel a migrációt támogató szervezetek működése, mondta Tuzson Bence. „Tisztában vagyunk vele, hogy Soros György és emberei nem fogják feladni.” De Tuzson szerint a törvénycsomag képes megvédeni Magyarországot.

A törvényjavaslatról már korábban megírtuk, hogy a parlament elé került javaslat tényleg szigorúbb – a kormány szerint a társadalmi egyeztetésen az emberek akartak szigorítani, bár ezeket a döntéshozókon kívül senki sem ismeri, ez nem több mint bemondás –, már nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő. A döntés pedig Pintér Sándor belügyminiszter kezébe kerülne, menekülteknek csak az segíthetne, akit nemzetbiztonsági szempontból megvizsgáltak.

 

©

De ahhoz, hogy ez a törvény átmenjen a Házon, kétharmad kell, ugyanis módosítanák a nemzetbiztonsági törvényt is, ami most nem lenne meg, éppen ezért a csomagról csak a választások után döntene a Fidesz. (A csomag másik két törvénye nem igényel kétharmadot.)

Az idegenrendészeti távolságtartásról Tuzson azt mondta, az magyar és külföldi állampolgárokra is kiterjedne. Azokat, akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, nyolc kilométeres sávban távol tartanák a schengeni határtól. Az államtitkár azt mondta, a nem magyar állampolgárokat az ország egész területéről kitilthatnák, ez is szerepel a törvényjavaslatban. Tuzson ezt külön kiemelte beszédében.

Hozzátette, nem számíthatnak az ellenzékre, hiszen ők a Soros-terv létezését is tagadják. De a Fidesz megakadályozza a végrehajtását, ugyanis szerintük van ilyen terv. „Magyarországon nem lesz betelepítés.”

A Fidesz padsoraiból Német Szilárd szólalt fel és nagyon büszke arra, hogy rá esett a választás, ezt el is mondta. Szerinte a törvényjavaslat célja egyértelmű:

„Megvédenék Magyarországot attól az eszement elképzeléstől, amit Soros-tervként szoktunk emlegetni.” Németh szerint a migráció nem emelhető az emberi jogok szintjére, az nem jó dolog. Sőt, az rossz és veszélyes folyamat szerinte, ami senkinek sem jó.

A rezsibiztos is kiemelte, csak április 8-a után szavaznának a Stop Sorosról, rátolta a felelősséget a választókra, ugyanis a Fidesznek kétharmad kell ehhez a törvényjavaslathoz. Az a kérdés szerinte, hogy a parlamentben a magyar emberek, vagy a Soros György-félék akarata fog érvényesülni.

 

©

Az MSZP már korábban közleményben jelezte, nem vesznek részt a „Stop Soros-propagandatörvény vitájában”. Azt írták, jelenlétükkel sem legitimálják a civil társadalom elleni újabb kormányzati támadást. A szocialista párt szerint Magyarországra nem egy távoli, idős bácsi, hanem Orbán Viktor és oligarchái – Tiborczok, Mészárosok, Garancsik – jelentenek veszélyt, akik a gyermekek elől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásából.

Benn volt a parlamentben a KDNP-s Vejkey Imre azonban, ő arról beszélt, hogy a Stop Sorossal meg lehet állítani, hogy Magyarország bevándorlóország legyen. A politikus szerint a menekültek már nem is tesznek úgy, mintha be akarnának illeszkedni, rögvest létrehozzák a párhuzamos társadalmaikat.

„Küzdjünk, mert rajtunk múlik, lesz-e templom, ahová el lehet menni, vagy mecset fog állni a helyén.”

Mirkóczki Ádám a Jobbik padsoraiból azzal kezdte, épeszű embernek fizikai fájdalmat jelentett hallgatni a fenti sorokat. Arra kérte a kormánypártokat, magyarázzák el neki, mennyivel több ez a Stop Soros a Btk. vonatkozó részeinél, mert szerinte a büntető törvénykönyvvel is lehet küzdeni az illegális migráció ellen. A Stop Soros-törvénycsomaggal csak kampányol a Fidesz – mondta Mirkóczki.

„Már a Minimaxon is az agyament reklámjaik mennek” – mondta, múltkor 4 meg 5 éves gyerekeket látott, akik vitatkoztak Soros Györgyről, elmebajos politika az, amit a Fidesz csinál szerinte, hogy fél egy közel 90 éves embertől. A Jobbik szerint ez nem több mint gumicsont, amit a Fidesz dobott az embereknek. Felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a kereszténység jegyében nem Sorossal kellene riogatni az embereket, hanem inkább arra kellett volna felhívni a figyelmet, hogy múlt hét szerdán, február 14-én az emberek a Valentin-nap helyett inkább a hamvazószerdát ünnepeljék.

Idézi Orwell 1984 című regényéből a két perc gyűlölet nevű intézményt, szerinte nagy probléma, hogy a Fidesz ezt 24 órás, napi szintű gyűlöletté alakította.

 

©

Az LMP-s Sallai R. Benedek megüzente Németh Szilárdnak, hogy amit a Hírcsárdán olvasott és idézett is belőle felszólalásában, az nem a Soros-terv, hanem egy vicces csapat bejegyzése. „Biztos van valamilyen terv, de a Hírcsárda nem az igazi Soros-tervről írt.” Szerinte közröhej tárgya, hogy egyetlen embert démonizálnak, ahogy az is, hogy most zajlik le a vita, de szavazni csak az új választások után fognak róla.

„Kampánycélra használják a törvénykezést.” Állítását azzal támasztotta alá, hogy a törvény beterjesztője a propagandaminisztérium államtitkára, nem pedig a belügyi tárca. Sallai szerint Soros helyett inkább az egészségügyi rendszer leépítésére kellene stopot mondani.

Függetlenként felszólalt Fodor Gábor is, aki a következő parlamentnek minden bizonnyal nem lesz tagja, így nem is fog szavazni a Stop Sorosról, de azt mondta, elítéli a törvényjavaslat-csomagot, mert gyűlöletet szül. Amit a kormánypártok csinálnak, helytelen és téves dolog, a kormány belső bizonytalanságára utal, hogy az indulatokra építenek. Azt ajánlotta a Fidesznek, hogy gondolkodjanak el azon, hogy ha ez a Stop Soros a kommunista állampárt idején születik meg és fogadják el, akkor ma nincs Fidesz és nem ülnek a parlamentben a képviselői.

Mátrai Márta fideszes képviselő is felszólat, aki azt mondta, a törvényjavaslatokat a nemzetért való aggodalom szülte, de tisztában van azzal, hogy ez nem mindenkinek fontos. Ő is arról beszélt, hogy a választás tétje az, hogy az új kabinet megszavazhassa majd a csomagot.

Előterjesztőként Tuzson Bence utolsó felszólalóként azt mondta, a Jobbikról általában azt hiszi, hogy szavakban erősek, tettekben gyengék, de most úgy véli, szavakban és tettekben is gyengék. Kijelentette, a törvényjavaslat nem az illegális bevándorlásról, hanem önmagában a bevándorlásról szól. Érdemi eredménynek nevezte a kerítést, de a folyton felmerülő kihívásokra a kormánynak válaszolnia kell, erről szól ez a csomag.

Szavazás a csomagról majd valamikor később, az új kormány felállta után. A vitát egy maroknyi képviselő folytatta le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!