Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

"Nyolc év telt el a kormányváltás után, de még mindig dőlnek ki a csontvázak a 2010 előtti balliberális országvezetés időszakának szekrényéből. (...) Nem végzett alapos munkát, vagy az akkor elképzeltnél is sokkal szerteágazóbb és mélyebb gyökerű volt az MSZP–SZDSZ korrupciós hálózata?" Jurák Kata a maga nemében páratlan kérdéskomplexumával indul a Magyar Időkben az Facebookon remek marketinggel beharangozott Budai Gyula-interjúja az időszak szekrényének csontvázától a kissé sugallt eldöntendő kérdésig.

Az egykori elszámolóbiztos Budai elmagyarázza, hogy "alapos munkát végeztem", és ő csak jelentéstevő volt, azt továbbküldte az ügyészségnek vagy rendőrségnek, és onnantól már nem nála pattogott a labda. Nem volt könnyű dolga, a "baloldali újságok" folyamatosan jelzőkkel illették, horribile dictu "még az is előfordult, hogy tehetségtelen embernek neveztek", de az elszámolóbiztos nem ingott meg.

Budai elmagyarázza, ő csak összerakta az információkat, de "azok a tények, amiket feltártunk, nem mindig voltak elegendőek ahhoz, hogy korrupciógyanús visszaélés miatt büntetőeljárást kezdeményezzünk". Ez némileg árnyalja a Budai-féle "alapos munkát végeztünk" kijelentést. Vagy a következő mondatát vágja ketté: "a szocialisták alatt a korrupció kormányzati szinten volt jelen".

"Az én szívfájdalmam, hogy Gyurcsány Ferenc nincs börtönben"

enged bepillantást Budai a személyes érzelmi életébe. És hogy miért nincs ott? Az ügyészség nem emelt vádat ellene, mondja Budai, ennyi. Egyébként Budai azt, hogy Gyurcsány Ferenc szabadlábon van, a legnagyobb kudarcának látja.

A gond egyébként ott van, hogy "a bíróságok, ha politikus érintett, nem mernek olyan döntést hozni, mintha egy átlagos emberről lenne szó". A baj persze a médiával van: rátelepszik a dologra, tudósít róla (!), ezért "elbizonytalanodnak a bíróságok". "A bíróságokon nem volt meg a rendszerváltás", mondja el korábbi, "minden bíró komcsi" állítását kissé módosítva Budai.

Az ellenzék pedig csak vádaskodik, amikor korrupcióval vádolja a kormányt, mondja Budai, holott "bizonyítékokkal alá kell támasztani a kijelentéseket". Az OLAF-jelentésekről mégsem érkezik kérdés, amelyekben elég sok bizonyíték található. Budai úgy látja, a liberális média koordinálja az ellenzéki politizálást.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!