szerző:
hvg.hu

A jobbikosok körében is népszerű MSZP-s Fodor Zoltán elkezdte az aláírásgyűjtést.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Alaposan felforgathatja a miskolci erőviszonyokat, hogy a szocialista önkormányzati képviselő, Fodor Zoltán függetlenként elindul a választáson. A körzetben a DK-s Debreczeni József a baloldal hivatalos jelöltje. Fodorral csak sms-t tudtunk váltani, azt írta, most épp az aláírásokat gyűjti. Hétfő délután vette fel az aláírásgyűjtő íveket, kedd délután negyed 2-ig már 360 aláírást összegyűjtött az induláshoz szükésges 500-ból. Miskolcon 4 éve nagyon szoros volt az eredmény, a fideszes Csöbör Katalin kevesebb, mint 1600 szavazattal nyert a jobbikos jelölt előtt, de a baloldali induló is csak 2600 szavazattal maradt le.

Korábban beszéltünk a körzetet ismerő baloldali és jobbikos politikusokkal is, a jobbikos szerint Fodor nagyon népszerű az ő szavazóik körében is, így Jakab Péternek van oka aggodalomra. Egyesek elmondása szerint a néppártos retorikát vivő Jakabbal szemben Fodor szóhasználata inkább emlékeztet a régi jobbikéra.

Több ellenzéki szereplővel beszélve hallhattuk azt a tényt, hogy Fodort foglalkoztatja a fideszes Kriza Ákos vezette önkormányzat egyik cége, állítólag ez más ellenzékivel nem fordul elő. Fodor a vagyonnyilatkozata szerint karbantartási főmunkatárs a miskolci vízműveknél, havi bruttó 286 ezer forintot kap vízvezeték-szerelésért. Ezzel nyilván azt sugallják, fideszes biztatást sejtenek a háttérben, azonban megnézve Fodor önkormányzati-választási eredményeit, nem világos, kinek árthat az indulása. A számok azt mutatják, a Fidesztől is jócskán vihetett el szavazatokat, körzetében ugyanis nem a jobbikos, hanem a fideszes jelölt teljesített rosszabbul a saját pártjának polgármester-jelöltjéhez képest. Fodor az önkormányzati képviselő-választáson a saját körzetében 53 százalékot szerzett, ez 20 százalékkal több, mint amennyit a baloldali polgármester-jelöltje, a néhai Pásztor Albert össze tudott szedni.

Többen is mondták, Fodornak nem most jutott eszébe először az indulás, már az előző ciklusban is fontolóra vette. Akkor Gúr Nándor indult volna a körzetben, akit az utolsó pillanatban az együttes Nagy-Korsa Juditra cseréltek. Úgy tudni, ha dr. Simon Gábor kapta volna a körzetet, akkor nem indul el. Mikor Fodor indulása felvetődött, beszéltünk a párt etikai bizottságának elnökével, Ipkovich Györggyel, aki azt mondta, ha egy szocialista ráindul hivatalos jelöltre, kizárják a pártból.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.