szerző:
hvg.hu

Egy magyar állampolgárságú magánszemély szeretné magyarországi nemzetiséggé nyilvánítani az oroszokat. A döntés a parlament kezében van.

A Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette egy Döbrei István nevű magyar állampolgárságú magánszemély kezdeményezését, amellyel magyarországi nemzetiséggé szeretnék nyilváníttatni az oroszokat. Ez a hitelesítés azt jelenti, hogy a kezdeményezők elkezdhetik gyűjteni a támogató aláírásokat. Ha legalább ezret sikerül összeszedniük, akkor az Országgyűlésnek kell – a Magyar Tudományos Akadémia véleményét kikérve – döntenie a kérésről. El is utasíthatja.

Az NVB, mint a Magyar Közlönyben megjelent határozat indoklásából kiderül, ilyenkor csak a formai feltételek meglétét vizsgálja. Azok pedig rendben voltak. Az érdemi döntésnél majd az lesz a fő szempont, hogy a kérelmezők, ez esetben a Magyarországon élő oroszok, megfelelnek-e a 2011-es nemzetiségi törvény feltételeinek.

A jogszabály szerint nemzetiségként elismerhető az a „Magyarország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul”.

A szervező és 21 további választópolgár az NVB-nek benyújtott iratban azt állította: megfelelnek az idézett követelményeknek, „a magyarországi orosz kisebbséghez” tartoznak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!