szerző:
hvg.hu

Meglepetésre számít a Jobbik elnöke az áprilisi parlamenti választáson.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Még nem döntött a Jobbik arról, megszavazza-e az Országgyűlés előtt levő Stop Soros törvényt – erről Vona Gábor, a párt elnöke beszélt az Indexnek adott interjúban. Mint fogalmazott „Egyelőre próbáljuk értelmezni, mi a célja ennek, és ez már önmagában nagy feladat. Hogy túl a propagandisztikus célokon, van-e ennek valami józan ésszel értékelhető jogalkotói szándéka, vagy csak a kampány hevében, netán a migránsok eltitkolt betelepítése vagy az Elios-botrány miatt született kétségbeesett ötlet-e.”

Azt világossá tette, hogy a civil szféra ellehetetlenítését nem támogatja a Jobbik, azt viszont igen, ha „a működési átláthatóságukról, a társadalmi szándék tisztaságáról van szó”. Szerinte azonban inkább itt arról van szó, hogy ha a Fidesz kormányzati eredményt nem tud felmutatni a kampányban, akkor próbálkozik mással.

Az Index megkérdezte azt is, mit vár Vona Gábor az április 8-i országgyűlési választástól. A pártelnök azt mondta, kudarc lesz a számukra, ha nem sikerül túllépni a 2014-es eredményt, de ez nem jelenti azt, hogy akkor a párt visszafordul a korábbi radikális irányban. „Ez sem a néppártosodás kudarca, hanem a néppártosodás módjának a kudarca lenne” – érvelt a politikus, aki hozzátette: tartja magát ahhoz a korábbi nyilatkozatához, hogy ha nem nyer a párt, lemond. „Hogy utána mi lesz velem, azt majd eldönti a párt és én” – fogalmazott, de azt is mondta, hogy meglepetésre számít, mivel a Fidesz szerinte az összeomlás szélére jutott.

Simicska Lajossal kapcsolatban kiemelte, hogy a vállalkozó és Orbán Viktor közötti vitának ő is "elszenvedő alanya". Az viszont tetszik neki, hogy szembeszáll a kormányfővel: "Azt gondolom, Simicska Lajosnak sokkal egyszerűbb lenne fogni a vagyonát, és azt mondani Viktornak, hogy hagyjuk egymást békén, ennyivel én szívesen eléldegélek. De nem ezt teszi, hanem valamiért harcol, és ez jelent valamit. Mások élveznék a vagyont, ő folytatja a küzdelmet. Ha valóban úgy gondolja, hogy felelőssége van az ország demokratikus útra való visszatérésében, nos, az nekem tetszik."

További részletek az Index interjújában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!