szerző:
hvg.hu

Meglepetésre számít a Jobbik elnöke az áprilisi parlamenti választáson.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Még nem döntött a Jobbik arról, megszavazza-e az Országgyűlés előtt levő Stop Soros törvényt – erről Vona Gábor, a párt elnöke beszélt az Indexnek adott interjúban. Mint fogalmazott „Egyelőre próbáljuk értelmezni, mi a célja ennek, és ez már önmagában nagy feladat. Hogy túl a propagandisztikus célokon, van-e ennek valami józan ésszel értékelhető jogalkotói szándéka, vagy csak a kampány hevében, netán a migránsok eltitkolt betelepítése vagy az Elios-botrány miatt született kétségbeesett ötlet-e.”

Azt világossá tette, hogy a civil szféra ellehetetlenítését nem támogatja a Jobbik, azt viszont igen, ha „a működési átláthatóságukról, a társadalmi szándék tisztaságáról van szó”. Szerinte azonban inkább itt arról van szó, hogy ha a Fidesz kormányzati eredményt nem tud felmutatni a kampányban, akkor próbálkozik mással.

Az Index megkérdezte azt is, mit vár Vona Gábor az április 8-i országgyűlési választástól. A pártelnök azt mondta, kudarc lesz a számukra, ha nem sikerül túllépni a 2014-es eredményt, de ez nem jelenti azt, hogy akkor a párt visszafordul a korábbi radikális irányban. „Ez sem a néppártosodás kudarca, hanem a néppártosodás módjának a kudarca lenne” – érvelt a politikus, aki hozzátette: tartja magát ahhoz a korábbi nyilatkozatához, hogy ha nem nyer a párt, lemond. „Hogy utána mi lesz velem, azt majd eldönti a párt és én” – fogalmazott, de azt is mondta, hogy meglepetésre számít, mivel a Fidesz szerinte az összeomlás szélére jutott.

Simicska Lajossal kapcsolatban kiemelte, hogy a vállalkozó és Orbán Viktor közötti vitának ő is "elszenvedő alanya". Az viszont tetszik neki, hogy szembeszáll a kormányfővel: "Azt gondolom, Simicska Lajosnak sokkal egyszerűbb lenne fogni a vagyonát, és azt mondani Viktornak, hogy hagyjuk egymást békén, ennyivel én szívesen eléldegélek. De nem ezt teszi, hanem valamiért harcol, és ez jelent valamit. Mások élveznék a vagyont, ő folytatja a küzdelmet. Ha valóban úgy gondolja, hogy felelőssége van az ország demokratikus útra való visszatérésében, nos, az nekem tetszik."

További részletek az Index interjújában.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.