szerző:
hvg.hu

31 helyen állíthat jelöltet a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom, köztük több olyan körzetben, ahol a baloldali győzelmet veszélyeztetik. Bokros Lajos azt mondja, mindenki ott indul, ahol akar, de azért egy "tisztességes megállapodás lehetőségét" nem zárják ki.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

„Nem Oláh Lajos körzetében indulok, hanem Budapest 5.-ös számú választókerületében. Senkinek nincs hitbizománya” – mondta a hvg.hu kérdésére Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke arra a kérdésre, miért pont ott jelölteti magát, ahol jó eséllyel újrázhatna a négy éve győztes Oláh Lajos, a DK politikusa. Hozzáteszi, hogy 18 évig a körzetben élt, ott járt iskolába, és ott is van lakása. A párt 31 körzetben indít jelöltet, olyan helyeken is, ahol négy éve a baloldal nyert, vagy csak kicsivel maradt le.

Bokrost elmondása szerint nem az motiválta, hogy a DK átverte őket, hanem az, hogy Magyarországon nagyon sok szabadság- és versenyelvű, Európa és a Nyugat értékei iránt elkötelezett, nem baloldali választó van. "Az a dolgunk, hogy nekik is legyen képviseletük a magyar parlamentben." Azt most is kifogásolta, hogy a baloldali ellenzék nem tudott teljes körű szövetséget kötni. Arra, hogy a jelöltjeik visszalépnek-e, Bokros azt mondta, 

a legutolsó pillanatig nem zárják ki egy tisztességes megállapodás lehetőségét.

Kitartanak ugyan eredeti elképzelésük mellett a teljes körű szövetségről, de most minden erővel gyűjtik az aláírásokat, időarányosan jól is állnak. Bokros maga is ajtóról ajtóra járva gyűjti az aláírásokat barátaival. Szegeden alaposan feladták a leckét a baloldal híveinek: a MoMa ugyanis Szabó Zsolt Sándort indítja abban a körzetben, ahol az MSZP Szabó Sándort, a négy évvel ezelőtti győztest jelöli. Arra a kérdésre, hogy ezzel nem zavarják-e meg a választókat, ugyanazt mondta, ő nem tudja, kik a szocialisták jelöltjei, és megismételte, „nincs hitbizomány, mindenki ott indul, ahol tud és akar”.

A pártvezetés 1,5 éve interjúzik a jelentkezőkkel, a legalkalmasabbakból lettek jelöltek.

Nem fenyegeti őket az egyszázalékos küszöb réme sem: Bokros azt mondta, a jelöltjeik, illetve a párt sem veszi fel az állami kampánytámogatást, így nem kell visszafizetniük semmit, ha nem érnek el egy százalékot. A saját vagyonukból kampányolnak, de miután ez nem közpénz, nem mondta el, mennyit szánnak rá. Elsősorban netes kampánnyal készülnek.

„A lehetőségekhez képest kihozunk mindent.”

A MoMának nincs más választása, mint indulni: ha egymás után két országgyűlési választáson nem állít jelöltet egy párt, akkor az ügyészség kezdeményezésére a bíróság megszünteti a pártot. Egy együttes nyilatkozónk korábban azt mondta, a törvény szövegéből nem következik, hogy a jelöltnek indulnia is kell a választáson.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.