Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszerű érdeklődésnek indult: kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségre az UNESCO magyarországi látogatásával kapcsolatban, sértett és kioktató választ kaptunk irreleváns információkkal. Ami egyre utalhat: nem állnak jól a kormány tárgyalásai a különböző fejlesztések terén.

Nemrég Budapesten jártak az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete, az ICOMOS szakemberei, a látogatásról a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) is kiadott egy közleményt. A szervezet szerint 2007 óta vizsgálják a budapesti világörökségi helyszíneket (vagyis a dunai panorámát és a budai várnegyedet, valamint az Andrássy utat). Ezekkel ugyanis problémák merültek fel.

A dunai panorámát és a budai várnegyedet a Miniszterelnökség és Orbán Viktor, valamint a minisztériumok (Belügy és NGM) budai Várba költözése, valamint a Budapart fejlesztés magasháza fenyegeti egyesek szerint, míg az Andrássy út 1 km-es pufferzónájában, a Városligetben óriási fejlesztéseket tervez a kormány (Liget Projekt), erről is tájékozódtak a szakemberek.

A BVA leginkább a Szentháromság téri épület visszaépítése miatt aggódik, amelyben a pénzügy kapna ismét helyet. Azt írják, hogy "a Budapest Világörökségéért Alapítvány elsősorban a Mátyás-templom mellett eredeti, 1903-as formájára visszaépíteni szándékozott egykori pénzügyminisztérium rekonstrukciós tervét kifogásolta, mert

a kéttornyú épület magassága, tömegének túltagoltsága és homlokzatának agyondíszítettsége miatt rendkívül idegen a hitelesen középkori, barokk és klasszicista várnegyedben. Eltörpülnének és jelentéktelenné válnának mellette nemcsak az egy-két emeletes történelmi város egyszerű házai, hanem maga a Mátyás-templom is."

Az alapítvány hangsúlyozza, hogy a háború után épp a városképi harmónia visszaállításáért, jelentős munkával készült el a mai, leegyszerűsített homlokzat. "A sem építészetileg, sem városképileg nem értékes egykori épület 'műemléki helyreállítását' célul tűző projekt olyan mértékű beavatkozás lenne a vári világörökségi együttes értékviszonyaiba, amely az UNESCO Kezelési irányelveinek 172. pontja előírása szerint a Világörökség Bizottsággal való egyeztetést kíván, hogy együtt megkeressék a kivételes, egyetemes érték megőrzését biztosító megoldást" – írja a BVA. Vagyis épp azért a projektért aggódnak műemléki szempontból, amire a kormány most már 35-38 milliárd forintot sem sajnál kiadni.

Az UNESCO még hónapokig nem fogja kiadni a mostani útja során készített tanulmányt, a vizsgálódásainak eredményét. Mindesetre szerettük volna megtudni a Miniszterelnökségtől, amit csak lehet. Hogyan minősítenék a tárgyalásokat, tényleg baj van-e a Szentháromság téri tervekkel, elképzelhető-e, hogy emiatt az NGM aztán nem is költözik a Várba, szóba került-e a Karmelita-kolostor, ahová Orbán költözik, mire jutottak a Liget Projekttel kapcsolatosan, várhatóak-e módosítások az ICOMOS észrevételei miatt?

A Miniszterelnökség válaszolt, de úgy fest, kampány-üzemmódban már nem tesznek különbséget a sajtó és Demeter Márta megkeresései között: az LMP-s képviselőnő szokott olyan válaszokat kapni a parlamenti kérdéseire, hogy azok "a reménytelen helyzetben lévő pártok kétségbeesett próbálkozásai". A hvg.hu megkeresésére is megtagadták a választ, ami ellentétes az államtitkári, miniszteri esküvel.

A Miniszterelnökség kérdéseinkre a következő választ adta:

Az UNESCO látogatása szakmai, nem pedig politikai misszió volt, bármennyire is szeretné ezt a Hvg.hu másképpen sugallni.

A misszió célja az volt, hogy bemutassa a magyarországi örökségvédelem területén elért eredményeket, hiszen soha ennyi forrást nem költöttünk kulturális örökségünk megóvására, mint az elmúlt években.

Csak néhány példát említve: a Rómer Flóris Program keretében egyházi műemlékeink, falusi templomaink újulhatnak meg, a Nemzeti Kastély- és Várprogram segítségével pedig az értékmegőrzés mellett javítjuk hazánk turisztikai versenyképességét is.

Fontos megjegyezni, hogy a kormányzati struktúrában sem volt soha ilyen magas szinten kezelve az örökségvédelem ügye, mint az elmúlt időszakban.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Hvg.hu a magyarországi kulturális értékek népszerűsítése helyett inkább a hangulatkeltésre fordítja az energiáit.

Sajnálatosan a Rómer Flóris Program és a Nemzeti Kastély- és Várprogram nem képezte érdeklődésünk tárgyát, ezért ezt nem fogadhatjuk el releváns válasznak. A többi pedig árnyékboksz: a Miniszterelnökség spekulál valamin, hogy a hvg.hu mire utazik (hangulatkeltésre), tehát szégyellje magát, miért nem foglalkozik rendes dolgokkal – az igazi sajtó márpedig nem így működik.

Viszont ezzel a Miniszterelnökség arra enged következtetni, hogy nem mentek simán a tárgyalások, az ICOMOS akadékoskodhatott, hiszen ha nem, arról a kormány beszámolhatott volna. Vagy arra is hivatkozhatott volna, hogy nem mondhat semmit, de nem tette.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!