szerző:
hvg.hu

A Fidesz kampányát intézte egy szentendrei dolgozó, egy eltévedt levél miatt bukott le.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Jogsértést követett el a szentendrei önkormányzat egyik dolgozója, aki munkaidőben a Fidesz kampányát segítette – írja a 24.hu a helyi választási bizottság határozatára hivatkozva. A nőt a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület egyik képviselője, Fülöp Zsolt buktatta le, aki a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta azt az e-mailt, amelyben a nő többektől tájékoztatást kért az aktivisták nevéről és születési idejéről. Az ügyben az Együtt fordult a választási bizottsághoz.

Fülöp azt is kifogásolta, hogy a polgármester "pártsemlegesen" a Fidesz támogatására buzdít a telefonos kampányban, de ezt nem vizsgálta a testület.

Helyreigazítás

Lapszemlénk megjelenése után Szentendre jegyzője helyreigazítási kérelemmel kereste meg szerkesztőségünket. Eszerint valótlanul állítottuk, hogy a testület megállapította, hogy a Fidesz kampányát segítette volna a dolgozó, illetve az sem bizonyított, hogy az említett e-mail eltévedt volna.

A jegyző szerint valóban félrevezető e-mailt küldött ki a dolgozó az önkormányzati képviselőknek, de az nem bizonyított, hogy a nő az országgyűlési kampányban vett volna részt, miként az sem, hogy a Fidesz kampányát intézte volna. Érvelése szerint pusztán a címzettek alapján nem lehet ilyen következtetést levonni. Mint írta, az e-mail alapján lehetett volna ez más kampány is, például marketing.

Az viszont tény, hogy a dolgozó olyan kifejezéseket használt, ami a választás hivatalos kampányidőszakában félreérthető módon kampánytevékenységre utalhat, ezzel pedig megsértette a választás tisztaságának megóvására vonatkozó alapelvet.

A jegyző szerint a választási bizottság megvizsgált egy kifogást a cikkben említett telefonos kampány ügyében is, de bizonyítottság hiányában elutasította el.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.