szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A független, de az ellenzék támogatását élvező Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen legyőzte a Fideszt, Török Gábor pedig kielemezte, mi jöhet.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Blogján elemzte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást és Márki-Zay győzelmét, valamit a Fidesz vereségét Török Gábor is. A politológus azzal a politilógiainak mondott és bejáratott frázissal kezdi az elemzést a blogján, hogy "egy lokális választás alapvetően nem az országos erőviszonyokról szól, azzal kapcsolatban csak óvatos megállapításokra alkalmas, hanem arról, hogy helyben milyen változások történtek a politikai erőviszonyokban.” De szerinte a választás országosan más miatt volt fontos, az eredmény értelmezése és az értelmezések hatása miatt.

Ő a következőket olvasta ki az eredményből:

  • A mai eredmény azt mutatja, hogy Hódmezővásárhelyen a kormányváltást kívánó szavazók vevők voltak a független jelölt mögé összeterelt ellenzéki együttműködésre.
  • A Fidesz veszített, de a bázisa Hódmezővásárhelyen többé-kevésbé változatlan maradt. Szerinte a mozgósítás kormányoldalon is megvolt, csak épp Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak.
  • Ez a szavazás Lázárról szólt, nem Hegedűs Zoltánról, hiába volt ő a Fidesz jelöltje a polgármesteri székre. “Kérdés, hogy miként érinti ez a kudarc a politikus további karrierjét. Ha április 8-án az egyéni választókerületben – amire most is jó esélye van - ismét magabiztosan nyer, kevésbé lesz már érdekes a mostani eredmény.”
  • Török Gábor két olyan kutatási eredményről is tud, amelyek egyaránt 60 százalék feletti fideszes győzelmet jeleztek. Ez szerinte azért fontos, mert a Fidesz-ellenesek véleménye nem vagy nehezen mérhető. Ennek is lehet országos következménye, hatása arra nézve, hogy mennyire lehet hitelesnek tekinteni a méréseket.
  • És a legfontosabb ez elemző szerint: az eredmények komoly hatással lehetnek az ellenzéki vezetők gondolkozására, az egyéni választókerületi taktikájukra.

Bejegyzését Török azzal zárja, hogy:

Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem -, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!