szerző:
hvg.hu

Percről percre közvetítésünkben követhette, mi történik kedden az ítéletidőben Magyarországon. Ha híre, képe, videója van, és megosztaná, írja meg az [email protected] címre vagy kommentben.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Zárjuk tudósításunkat

Percről percre tudósításunkat mára zárjuk, de a rendkívüli téli időjárás fejleményeiről továbbra is beszámol a hvg.hu.

Az országos és a budapesti hidegrekord is megdőlt

Országosan eddig mínusz 11,1 fok volt a legalacsonyabb maximumérték, amit 1971-ben Kékestetőn mérték. Most szintén Kékestetőn ennél is hidegebb volt, mínusz 12,8 fokos maximumot mértek kedden. Budapesten 1986-ban a Széchenyi-hegyen volt a leghidegebb a nappal február 27-én, akkor mínusz 5 fokot mértek. Kedden a János-hegy völgyében mínusz 7,4, a János-hegyen pedig mindössze mínusz 8,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, így ez lett az új fővárosi legalacsonyabb maximumhőmérséklet.

Berzencénél is átengedik már a teherautókat Horvátország felé

Megindult a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek forgalma Berzencénél Horvátországba kedden délután fél hatkor – közölte a rendőrség. A határátkelőnél a horvát hatóságok kedd reggel óta korlátozták a kamionforgalmat a rendkívüli időjárás miatt. A magyar-horvát határ Somogy megyei szakaszán ugyanilyen korlátozás volt érvényben Barcsnál, de már ott is zavartalanul közlekedhetnek a teherjárművek.

Mínusz 30 fok alatti hőmérsékletet mértek Németországban is

Németország legmagasabb pontján mínusz 30 fok alá süllyedt a hőmérséklet kedden. A Hartmut nevű front egyre fagyosabb levegőt sodor Németország fölé, így a Zugspitze nevű alpesi hegycsúcson, Bajorország tartomány és Ausztria határán mínusz 30,4 fokot jegyeztek fel a szövetségi meteorológiai szolgálat mérőállomásán. Ez 3,4 fokkal alacsonyabb az egy nappal korábban mínusz 27 fokon beállított idei hidegrekordnál. Változás a hónap utolsó napján sem várható, a kemény hideg egészen a hét végéig kitarthat.

Újra átengedik a teherautókat a barcsi határátkelőnél

Megindult a 7,5 tonna össztömeg feletti teherjárművek forgalma a barcsi határátkelőnél Horvátországba és a 61-es főúton Böhönyénél, Nagykanizsa irányába kedden délután – közölte a rendőrség. A határátkelőnél hétfő éjjel rendeltek el korlátozást az időjárás miatt.

A katonákat is kivezényelték havat takarítani Horvátországban

A hadsereg is bekapcsolódott a hótorlaszok eltakarításába kedden Horvátországban: a közutakról hordják el a havat, kórházak és iskolák udvarait takarítják, valamint segítenek az elhagyatott területeken élők evakuálásában. Horvátország egész területén téliesek az útviszonyok, sokfelé korlátozták a forgalmat a vasúti közlekedésben is. Több településen nincs tanítás.

Szlovéniában javult valamennyit a helyzet

Komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben a rendkívüli időjárás Szlovéniában is, országszerte több baleset történt az rossz útviszonyok miatt, de már csitult a viharos szél. A legerősebb széllökések hétfőn még elérték az óránként 149 kilométeres sebességet, ami miatt több alagutat és autópálya-szakaszt is lezártak, valamint a koperi kikötőt sem működött. Ezeket azonban kedden újra megnyitották.

Fagyhalál Csehországban

Három hajléktalan holttestére bukkantak hétfőn a morva-sziléziai Ostravában, a rendőrség szerint halálukat valószínűleg a rendkívül erős fagy okozta. Két férfi és egy nő hunyt el. A férfiak holttestét egy híd alatt találták meg, míg a nőt tehervasútállomáson. Mind a három esetben olyan helyekről van szó, ahol máskor is megbújtak a hajléktalanok. Csehországban harmadik napja tart a rendkívül hideg időjárás. Számos helyen, főleg a hegyvidékeken, az éjszaka mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Továbbra is több megyében van lezárt út

A Magyar Közút Útinform szolgálatának déli összesítése szerint Vas megyében továbbra is le van zárva a Gyóró-Csepreg, a Karakó-Jánosháza, az Egyházasdaróc-Nagykölked, a Vönöck-Kemenessömjén, az Őrimagyarósd-Viszák, a Mersevát-Kemenesszentmárton összekötő út, továbbá a bucsui bekötőút, valamint a Rum és Rábatöttös, továbbá a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti út. Ugyanakkor a Rimány és Szőce közötti úton már feloldották a lezárást.

Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Iván, az Iván-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötőúton, Gyóró közelében, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkeresztúr, illetve Kapuvár és Öntésmajor között van érvényben teljes útzár.

Zala megyében a Gelse-Pölöskefő, az Újudvar-Magyarszerdahely és a Gelse-Zalaszentbalázs összekötőúton, valamint a sármelléki és kehidakustányi bekötőúton találkozhatnak korlátozással a közlekedők.

Tolna megyében a 61-es és 65-ös főúton, valamint Veszprém megyében a 82-es főúton megszüntették a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozását.

Ugyanakkor Zala megyében a 61-es és 75-ös főúton a nehézgépjárművek továbbra sem közlekedhetnek.

A magyar-horvát határszakaszon a horvát hatóságok Letenyén, a határátkelőnél továbbra is szüneteltetik a kamionok átléptetését.

A közútkezelő összes bevethető gépe az utakon van. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből több hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosítottak át a nyugat-dunántúli területekre - írták, kiemelve: továbbra is arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján kora délután azt közölte: az intenzív havazástól csúszóssá vált az út, ezért korlátozást léptettek életbe a 61-es főúton. A Nagykanizsa irányába közlekedő, 7,5 tonna össztömeg feletti járműveket Böhönyénél a 68-as számú főútra, Marcali irányába terelik.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint újra közlekedhetnek a kamionok a horvát-magyar határon.

Rekordhideg Ausztriában, mínusz 31,9 fokot mértek

Rekordhideget mértek Ausztriában, a tiroli Brunnenkogelen: keddre virradó éjszaka mínusz 31,9 Celsius-fokot mutatott a hőmérő - jelentette az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központ (ZAMG).

A szintén alpesi Sonnblich csúcsán a rekordtól alig elmaradó mínusz 31,7 Celsius-fokot mértek, a Pitztal-gleccseren mínusz 29 Celsius-fok volt a hőmérséklet.

A lakott területeknél kihelyezett ausztriai mérőállomások közül a szintén tiroli Obergruglben volt a leghidegebb, ott mínusz 23,1 Celsius-fokot mértek.

Az osztrák hírügynökség jelentésében megjegyezte, hogy kedd hajnalban a világon a leghidegebb az antarktiszi Wostock és Amundsen-Scott állomásokon volt: itt mínusz 58,2, illetve mínusz 53,8 Celsius-fokot mértek.

1 2 3 4

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!