szerző:
hvg.hu

Nyár óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozza a biztos szavazók körében.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit a 24.hu megbízásából készítettek.

A friss mérés szerint Orbán pártja 48 százalékon áll a biztos szavazók között, ami masszív fölény, de 2017 nyara óta a legalacsonyabb. Véget ért tehát egy folyamatos erősödés, két hónap alatt esett 9 százalékpontot a Fidesz népszerűsége.

Az ellenzéki pártok összeszedték magukat, a Momentum és az Együtt kivételével mindannyian erősödtek. A leginkább a Karácsony Gergely mögött álló MSZP–Párbeszéd (a Liberálisokat még nem mérték ide, önállóan szerepeltek) erősödött, januárhoz képest újabb 3 százalékpontot gyarapodott, és most 17 százalékon áll, míg a Jobbik egy százalékpontos növekedéssel 19 százalékon.

Az LMP és a DK fej-fej mellett, előbbi 5, utóbbi 6 százalékon. (Az Együtt és a Momentum 2-2 százalékon.)

A teljes népesség körében a Fidesz 3 százalékpontos csökkenéssel 29 százalékra csúszott vissza, a Jobbik most 12, az MSZP–Párbeszéd-MLP 11 százalékon áll, az LMP és a DK 3-3 százalékon, míg a bizonytalanok aránya továbbra is 39 százalék.

A kutatás adatfelvétele február 9. és 22. között volt, vagyis még a hódmezővásárhelyi választás előtt, de az Orbán vejéhez köthető Elios-botrány már tartott. A Republikon kutatása meg is jegyzi, az Elios-ügy árthatott a Fidesznek, másrészt az ellenzéki pártoknak használt az, hogy az együttműködés körüli viták helyét a kampány vette át.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!