szerző:
MTI

Elsőként azt a kérdést intézik Orbánhoz, hogy miért nem vitázik.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"A nap kérdése" címmel sorozatot indít az MSZP és a Párbeszéd. A két ellenzéki párt ki akarja provokálni, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita, a következő napokban pedig azokat a kérdéseket teszik fel, amelyeknek ezen a vitán szerintük el kellene hangozniuk.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón felidézte, Orbán Viktor "megüzente" a magyar választópolgároknak, hogy nem kíván vitázni, szerinte ugyanis a viták ideje lejárt. Karácsony szerint viszont azoknak a politikusoknak járt le az ideje, akik hazugságokkal, megfélemlítéssel akarnak választást nyerni. 

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint aki demokrata, az nem fél, főleg nem a vitától. Orbán Viktornak színt kell vallania, demokrata-e még egyáltalán és hiszi-e azt, amit mond. Ha hinne az igazában, akkor kiállna mellette. Valószínűleg ő is pontosan tudja, minden szava hazugság - hangoztatta. Hozzátette: nem törődnek bele, hogy Orbán Viktor "meghunyászkodott", minden erővel azon lesznek, hogy kiprovokálják, legyen miniszterelnök-jelölti vita.

Karácsony Gergely azt mondta, a nap kérdése sorozatban azokat a kérdéseket teszik fel, amelyet minden magyar állampolgár feltenne a magyar miniszterelnöknek, a kérdések olyanok lesznek, amelyekre a kormányfőnek válaszolnia kellene a miniszterelnök-jelölti vitában. Ismertette a sorozat első kérdését:

miért nem vitázik Orbán Viktor?

A kérdéseket a Facebookon ő és politikustársai ismertetik majd és arra kérik a támogatóikat, hogy tegyék fel azokat a fideszeseknek.

Az LMP-vel a választási együttműködésről folyó tárgyalásokról kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, a hódmezővásárhelyi választás után ma már senki nem "alibizhet" az ellenzéki pártok közül, mivel nyilvánvaló, a választást meg lehet nyerni. Nincs kibúvó, ha valaki győzelmet akar, együtt kell működni - tette hozzá, megjegyezve: a tárgyalások sikere érdekében később, közösen adnak tájékoztatást.

A Jobbikkal való együttműködésről közölte, az MSZP-Párbeszéd politikája nem összeegyeztethető azzal, hogy a Jobbikkal bármilyen nyílt együttműködés legyen a választáson. Elmondta, együttműködnek a Jobbikkal a parlamentben, az Elios-ügyben, de választási együttműködésre nem készülnek. Azt sem tudta elképzelni, hogy egy MSZP-Párbeszéd jelölt visszalép egy jobbikos javára.

Reagáltatták arra, hogy egy volt jobbikos politikus, Rubi Gergely szerint a cigányozás és a zsidózás korábban mindennapos volt a párt vezetésében, és nem kizárt, hogy ez a mai napig így van. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, nem az az időszak van, amikor az ellenzéki pártokkal kell foglalkozniuk, de éppen ez az, ami miatt nem tudnak tárgyalni a Jobbikkal a választási együttműködésről. Pontosan tudjuk, hogy ez a vád nem teljesen megalapozatlan - fogalmazott.

A Jobbikban lévő belső feszültségre vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely közölte, más pártok belügyei nem tartoznak rá, főleg nem azoké, amelyekkel nincs együttműködésük. 

Volt kérdés arról, hogyan képzelik annak a korábbi Párbeszéd-javaslatnak a végrehajtását, hogy a nem használt középületeket, laktanyákat meg kell nyitni a bevándorlók előtt, azt figyelembe véve, hogy a bolgár uniós elnökség kötelező betelepítési programra tett javaslatot.

Karácsony Gergely szerint a kormány végülis nem a laktanyákban, hanem a hajléktalanszállókon helyezte el a menekülteket. A két megoldás között nagy különbség nincs - mutatott rá. A különbség az, hogy a kormány hazudott - tette hozzá.

A politikus a bolgár javaslattal kapcsolatban azt mondta, minden olyan elképzelést támogatnak, amely az uniós országok közös fellépését jelenti, egyetértenek a határzár megerősítésével, az egységes kül- és biztonságpolitikával is, de a kötelező betelepítést nem támogatják.

Egy másik kérdésre, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője miért szavazta meg minden alkalommal azt, hogy ez az irány érvényesüljön, a politikus közölte, a betelepítés kapcsán ezerféle kvóta létezik, de az MSZP-Párbeszéd nem támogatja a betelepítési kvótát. Az, hogy mi akarjuk vagy sem, kevésbé fontos kérdés, a kormány ezt csinálta, menekülteket telepített be az országba - mondta. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!