szerző:
hvg.hu

A napi hidegrekord nem dőlt meg, ahhoz -27 foknál kellett volna hidegebbnek lennie. Pénteken újabb országos havazás jöhet.

Csütörtök reggelre sokfelé -15, a Dunántúl délkeleti felében és a Dél-Alföldön több helyen -20 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet -24,6 Celsius fokot a Baranya megyei Sátorhelyen mérték – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Utoljára 55 ével ezelőtt volt ennyire szélsőségesen hideg a meteorológiai tavasz első napján. 1963-ban Lentiben -27,0 fok volt, így a mai napi minimumrekord nem dőlt meg. Ezen a napon az átlagos minimum -1 fok, csütörtök reggel pedig országos átlagban -15 fok volt, ez még január közepén is jóval az átlagos alatti érték lenne.

Az előrejelzések szerint hőmérsékleti szempontból túl vagyunk a mélyponton, de az ilyenkor megszokottnál jóval hidegebb, téli időnek még koránt sincs vége. Késő délutántól délnyugat felől egy mediterrán ciklon érkezik, amely pénteken országos havazást okozhat, pénteken délen esetleg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki.