szerző:
Domány András

Komoly zavar van a törvényalkotás gépezetében, ha előfordulhatott az, ami a margitszigeti teniszcsarnok ügyével történt.

„Nem engedhetjük meg, hogy a Margit-szigetet feláldozzuk és egy hülyeséget támogassunk" – mondta a csütörtöki kormánytájékoztatón Lázár János, nem sokkal azelőtt, hogy Áder János köztársasági elnök amúgyis megvétózta a 26 méter magas tenisztstadion építését számos hatósági engedély kikerülésével lehetővé tevő törvényt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ezt az elutasítást a kormány azzal együtt is vállalja, hogy esetleg nem rendezik meg (legalábbis ott) jövőre a teniszversenyt.

Hülyeség? Akkor miért támogatta a kormány? Az országgyűlésben ugyanis az az eljárás, hogy ha egy törvényjavaslatot egyéni képviselők nyújtanak be, akkor meg kell kérdezni róla a kormány véleményét. Mivel „A Budapesten megrendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről” szóló előterjesztést két Fidesz-képviselő nyújtotta be február 19-én (Szücs Lajos, aki a Magyar Tenisz Szövetség elnöke is, és Kucsák László), a mindössze 32 perces másnapi vitában, amely után rögtön szavaztak is, szót kapott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Ezt mondta:
„Egy pillanatig sem tagadom, hogy a Margitszigethez engem erős személyi kapcsolat fűz, én ott nőttem fel, ott tanultam szakmát, én a Margitszigetet minden szempontból egy olyan lehetőségnek tartom, amire az egész országnak szüksége van, a működés és a növekvő szolgáltatásai pedig büszkeségre adnak lehetőséget, és alkalmat adnak a mai napon már más előterjesztések kapcsán is felemlegetett egészséges életmódra. Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslat támogatásával, majd elfogadásával járuljanak hozzá a sport és szabadidős szolgáltatások színvonalának emeléséhez, nemzetközi sportsikereink elősegítéséhez, valamint a gazdaság és a turizmus élénkítését szolgáló létesítmény létrehozásához.”

Ezután jött a szavazás, amelyben az összes jelenlévő kormánypárti képviselő – Lázár János nem volt köztük – igent mondott. Megszavazta a törvényt a Jobbik is, a tartózkodó Kepli Lajos kivételével. 

Megszavazták – Áder János szavaival – „a hatástanulmányokkal nem igazolt, kellően elő nem készített és az érintettekkel nem egyeztetett” törvényt, amely „veszélyezteti a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist”. Lázár János kilenc nap múlva hülyeségnek nevezte ezt. Vajon megbeszélte-e Fónagy Jánossal, aki bizonyára nem a saját szakállára nyilatkozott 20-án?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!