szerző:
hvg.hu

A főváros XVIII. kerületében már négy éve is izgalmas volt a verseny, idén sem lesz másként. Az MSZP arcának van esélye, de ha nem lépnek vissza a javára, nyer a Fidesz.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Közös Ország Mozgalom Budapest 15. egyéni választókerületében is felmérte az erőviszonyokat. 2014-ben Kucsák László és a Fidesz nyert itt, 56 szavazattal Kunhalmi előtt. Kucsák most is esélyes, 34 százalékon áll, amivel első, de ez nem izmos eredmény. Alig négy százalékponttal követi őt Kunhalmi, az LMP és a Jobbik jelöltjének pedig körülbelül fele akkora a támogatottsága, mint az előbbieknek: 14, illetve 16 százalék.

A kutatást a 24.hu ismerteti, megemlítik, négy éve az LMP 6,3 százalékot szerzett, a Jobbik pedig 15,5-öt, de a kamupártok is elvittek néhány száz szavazatot. Idénre az LMP sokat erősödött, a Közös Ország Mozgalom szerint Kunhalmi Ágnes a legesélyesebb ellenzéki jelölt, és ha legalább az LMP-s jelölt visszalép az ő javára, megverheti Kucsák Lászlót.

De ha az LMP javára lép vissza mindenki, akkor Kassai 50-50 százalékon állna a fideszes jelölttel, de ehhez mindenkinek vissza kellene lépni, miközben Kunhalmi győzelméhez elég lenne Kassai visszalépése, még a Jobbikra sincs szükség. De ha az LMP nem lép vissza, akkor Kunhalmi nem nyerhet.

Ha csak egy kihívó van, Kunhalmi, akkor 54-46 arányban nyerne Kucsákkal szemben. Ha ez az egy kihívó a jobbikos, ő 58-42 arányban kapna ki Kucsáktól. Az LMP pedig döntetlen közeli eredményt érne el. A kerületben a választók 58 százaléka szeretne kormányváltást és csak 26 százalék szeretné, hogy maradjon a kormány.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!