szerző:
hvg.hu

Azt írják, a videó több kérdést is nyitva hagy, de ők sem láttak koszt a bemutatott utcákon.

Több osztrák és német lap is beszámolt Lázár János Bécsben készült migránsozós videójáról. A lapok idézték Lázár kijelentéseit, miszerint a bevándorlók miatt Bécs koszos és rendezetlen lett, valamint a bűnözés is megnőtt, a fehér keresztény osztrákok pedig elhagyták a bevándorlók által lakott kerületet.

A Kurier.at azt írja, Lázár, akit a jobboldali nacionalista Orbán jobbkezeként említenek, Bécs 10. kerületéből jelentkezett be, bár ezt nem nevesítették a videóban. A lap hozzáteszi, bár Lázár koszról és rendetlenségről beszél, a forgatási helyszínként szolgáló sétálóutcában ezek egyike sem látható, Lázár pedig arra sem ad bizonyítékot, hogy a keresztény osztrákok elköltöztek volna onnan, a bevándorlók pedig átvették volna a hatalmat.

A Wiener Zeitung pontosította a felvételek helyszínét: Lázár a videóban a Favoritenstrassén, Favoriten kerület főutcáján áll. A lap idézi Lázárnak azt a kijelentését is, hogy vannak iskolák és óvodák, ahova már nem járnak fehér bécsi gyerekek. Megemlítik azt is, hogy a jegybankelnök Matolcsy György egyébként épp a minap mondta, hogy Magyarország csak 2050-re fogja utolérni Ausztriát.

A Der Standard cikke kitér arra is, hogy míg Lázár a teljesen megváltozott városképről beszél, ehelyett a videóban nagy nemzetközi üzletláncok logói láthatók, valamint egy pékség, amelynek tipikusan osztrák neve van: Groissböck. Megemlítik, hogy bár Lázár azt állítja, próbált beszélni bevándorlókkal, de azok nem tudtak németül, ezek a jelenetek nem láthatóak a videóban.

A német Die Welt idézi a legutóbbi statisztikát is a bécsi Favoriten kerületről: mint írják, a 6200 fős negyed lakosságának elvileg 32,8 százaléka külföldi, vagyis nem igaz, hogy többségben lennének a bevándorlók.

A lapok egyébként mind megjegyzik, hogy a videó leginkább a választási kampány miatt készült, amelyben a Fidesz migránsellenességgel kampányol.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!