szerző:
HVG

A friss HVG kísérletet tett arra, hogy megbecsülje a választás eredményét a részvétel alapján. Trendszerűen csak azokban a körzetekben lenne esélye a baloldalnak, ahol a választási részvétel meghaladja a 100 százalékot, ennek esélyeit nem részleteznénk.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

A HVG négy megye és hat budapesti kerület 2014-es adatait dolgozta föl, arra keresve a választ, hogyan függ össze a részvételi arány és az egyes pártok eredménye. Igaz-e, hogy ahol többen mentek el szavazni, ott automatikusan jobb eredményt ért el az ellenzék?

A sejtett összefüggés nagy vonalakban beigazolódik. Azokban a szavazókörökben, amelyekben magasabb volt a részvétel, a kormánypárt valamelyest gyengébb eredményt ért el; a Fidesz jellemzően ott remekelt, ahol kevesebben mentek el a voksolásra. Ezzel ellentétesen mozog az akkori legnagyobb ellenzéki erő, a baloldali összefogás eredménygörbéje: minél többen fordultak meg az urnáknál, annál magasabb arányban szavaztak erre a formációra.

A vizsgált 17 választókerület átlagában ez azt jelenti, hogy ahol a jogosultak kevesebb mint 45 százaléka ment el szavazni, ott 51 százalékos voksaránynak örülhetett a Fidesz, és 19-cel kényszerült beérni az MSZP, ahol viszont a 75 százalékot is meghaladta a részvétel, ott a kormánypárt eredménye 45 százalékra fogyott, az ellenzéki összefogásé pedig 33-ra hízott.

Dörzsölheti a tenyerét Orbán Viktor: ezeket a vonalakat meghosszabbítva azt látjuk, hogy csak azokban a körzetekben haladná meg a baloldal eredménye trendszerűen a Fideszét, amelyekben a választási részvétel 100 százalék fölött lenne, ami persze képtelenség.

További részletek a HVG e heti számában.

 

©

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.