szerző:
hvg.hu

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint az ellenzéki pártok tudtak profitálni a Fidesztől elfordulásból, és egyre nő a részvételi hajlandóság is.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Főleg az MSZP és a Párbeszéd, valamint a Jobbik tudott profitálni a Fidesz hódemzővásárhelyi bukta utáni gyengüléséből – írja Magyar Nemzet a Jobbik-közeli Iránytű Intézet múlt héten végzett felmérésére hivatkozva.

A felmérés szerint a biztos szavazók között januárhoz képest 4 százalékot veszített a Fidesz–KDNP, így 44 százalékon áll. Hozzáteszik, ez decemberhez képest 6 százalékos gyengülés. A teljes népesség körében a januári 33-ról 31 százalékra esett vissza a kormánypártok támogatása.

Az Iránytű Intézet számításai szerint összesen mintegy 300 ezer választó fordult el a Fidesztől, de ők egyelőre főleg bizonytalanok.

A februári történésekből azért profitáltak az ellenzéki pártok: a Párbeszéddel közös listát állító MSZP-t a biztos pártválasztók között az intézet 11 százalékon mérte a korábbi 9-hez képest, a teljes népesség körében a párt a felmérés szerint 8 százalékon áll.

A Jobbik szintén erősödött, a biztos szavazók között 22-ről 24 százalékra. A felmérés szerint a DK, az LMP és a Momentum is javított 1-1 százalékot, a biztos szavazók között így előbbieknek 8, a Momentumnak 4 százalékos a támogatottsága.

Az Iránytű Intézet szerint viszont az Együttnek betett a Párbeszéd összefogása az MSZP-vel, ezért a párt szerintük jelenleg nem mérhető sem a teljes népesség, sem a biztos választók között, amire 5 éve nem volt példa.

Hozzáteszik, nőtt a választ megtagadók száma is, ami az ellenzék jobb helyzetére enged következtetni, emellett pedig a részvételi hajlandóság is nő, főleg az ellenzéki szavazók körében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!