szerző:
MTI / hvg.hu

A két férfi épp várta a menedékkérelme elbírálását.

Csütörtökön reggel közölte a honlapján a rendőrség, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda két külföldi állampolgárral szemben folytat nyomozást terrorizmus finanszírozása miatt. Részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy egy iráni és egy török állampolgárról van szó, akiket a röszkei tranzitzónából állítottak elő.

Csütörtök este az M1 vendége volt Bakondi György, Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója, aki elmondta, a két külföldi szabályos menedékkérelmet nyújtott be, és várták annak elbírálását, mikor azonosították őket.

Bakondi hozzátette, ez azt is jelenti, hogy nem próbálkoztak a zöldhatáron át bejutni, szerinte azért, mert nem látták esélyét, hogy a kerítésen keresztül sikerrel járjanak. Azt mondta, nemzetközi információcsere segítette az elfogásukat.

A tanácsadó arról is beszélt, hogy ha nincs a tranzitzóna, akkor a két külföldit, akit terrorizmus finanszírozásával gyanúsít a rendőrség, az országon belül helyezték volna el, ahonnan 24 órán belül távoztak volna. Szerinte anélkül, hogy a határokon megállítanák az illegális migrációt és szigorítanák a belépést egy országba, nehéz akár köz-, akár nemzetbiztonságról beszélni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!