Windisch Judit
Windisch Judit

Pezsgő vitát és izgalmas kijelentéseket hozott a Csepel-Soroksár körzet ellenzéki képviselőinek vitája a Közös Ország Mozgalom szervezésében. Hódmezővásárhely után egészen más hangot ütnek meg a pártok. Csepel az egyik legizgalmasabb választási körzet.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Bár korábban Bangóné Borbély Ildikó MSZP-Párbeszéd és Szabó Szabolcs Együtt-jelölt is azt mondta, kampányuk egyik központi témája Németh Szilárd Fidesz-alelnök, a térség országgyűlési képviselő-jelöltje lesz, ez a mostani Közös Ország Mozgalom vitából nem érződött. A jelen nem lévő Németh Szilárd apró csipkelődésekkel megúszta. Bangóné csak részben érintette, mikor arról beszélt, most Orbán Viktor 12 ezer forintos rezsicsökkentést jelentett be, ugyanakkor évi 70 ezer forintot ellopott a kormány minden családtól, míg Szabó Szabolcs azzal jött, elküldené Némethet a helyi SZTK-ba vagy kórházba, hogy lássa, valójában milyen állapotban van az egészségügy. Németh szerint ugyanis nincs olyan rossz helyzetben a sürgősségi ellátás, mint ahogy sokan lefestik, különben is, "újév után az emberek majdnem 90 százaléka maga tehet arról, hogy a sürgősségire kerül".

A Csepel-soroksári választókerület amúgy is az egyik legizgalmasabb helyszín: itt ugyanis négy éve Szabó Szabolcs Együtt-képviselő nyert, aki a baloldali ellenzéki pártok összefogásának jelöltje volt. Most viszont nem tudott megállapodni az Együtt és az MSZP-Párbeszéd, így mindkét párt jelöltet állított. Abban nincs egyetértés, hogy ebben a felállásban is nyerhető-e a körzet. Bangóné szerint igen, Szabó szerint nem.

A választókerületben amúgy is hatalmas a tülekedés: a választás.hu adatai szerint 45 jelölt próbálkozott volna az indulással (más csatatéren is nagy volt a tolongás), ebből 22 nyilvántartásba vételét elutasították, vagy a jelölt maga lépett vissza. Így is maradtak 23-an, bár még nem mindenkit vettek jogerősen nyilvántartásba. Négy éve 19 jelölt indult ugyanott, és Németh Szilárd mindössze 444 szavazattal maradt alul.

A Közös Ország Mozgalom vitájának részvevői:

Szabó Szabolcs – Együtt
Bereczki Miklós – Jobbik
Tenk András – LMP
Bangóné Borbély Ildikó – MSZP-Párbeszéd
Dukán András Ferenc – Momentum

A vita szakpolitikai kérdésekben izgalmakat nem hozott, a jelöltek felmondták a párt országos programját oktatás, egészségügy és adózás kérdésében, valamit helyi fejlesztéseket ígértek, lényeges eltérés nem volt, érdemi vita sem alakult ki. Az igazi pezsgést a koordináció kérdése hozta el, de a jelöltek itt sem egymással, inkább Gulyás Mártonnal, a Közös Ország Mozgalom vezetőjével, az est moderátorával vitáztak, aki szépen megsorozott mindenkit a kérdéseivel. Egyértelmű válaszokat azonban nem mindig kapott.

A Momentum föláldozza magát

Az egyik legizgalmasabb kijelentést a momentumos Dukán András tette:

"Amennyiben az MSZP és a Jobbik megállapodik, a Momentum feláldozza magát."

Vagyis ott, ahol lesz ilyen széles megállapodás, a párt jelöltjei visszalépnek. Bár korábban úgy volt, Szél Bernadett LMP-társelnök és Fekete-Győr András Momentum-elnök leül kávézni, hogy az együttműködésről tárgyaljon, Dukán most azt mondta,

"nem együttműködni akarunk, hanem leváltani a kormányt, egyoldalúan fogunk visszalépni".

Azért arra utalt, 27 jelölt alá nem mennének, annyi ugyanis kell az országos listához. Dukán nem tartja kudarcnak, hogy nem sikerült mind a 106 körzetben összeszedni a szükséges számú aláírást, szerinte egy alig egyéves pártként így is szép eredményt értek el. A gyűjtést nehezítette a rossz időjárás. A közvélemény-kutatási adatok nem foglalkoztatják, 8 éve az LMP-t sem mérték parlamenti befutónak.

LMP: Majd a kongresszus eldönti

Az LMP-s Tenk András végig arra hivatkozott, hogy az LMP kongresszusának kell döntést hoznia arról, ha koordinálnak más pártokkal, a koordináció Tenk szerint is szükséges lehet. Erről egyébként az elnökség már döntött, és elindultak a tárgyalások a többi ellenzéki párttal. Mikor Tenk kérdésre válaszolva arról beszélt, nem tudja még, lesz-e kongresszusuk a választás előtt, a közönség felröhögött. Gulyás próbálta szembesíteni azzal, miért hagyják a választókra annak eldöntését, ki a legerősebb jelölt helyben, de annál érdemibb választ nem kapott, mint hogy az emberek tudják ezt, és az ő felelősségük a döntés. Listán attól még szavazhatnak másra. Ugyanezt a kört végigfutotta Gulyás a jobbikos Bereczki Miklóssal is, aki lényegében ugyanezt mondta.

"Tapolca és Hódmezővásárhely is azt bizonyította, a választópolgárok okosabbak a politikusoknál, ha ég a ház, tudják, hova kell húzni az x-et."

Ha pedig a legerősebbre kell szavazni, az a Jobbik, a többieknek kellene a mi javunkra visszalépni – jelentett ki magabiztosan, mire azért kicsit pfujolt a közönség.

Nem mind 21. századi, ami annak látszik

Bereczki Miklós arról is beszélt, a Jobbik nem lép vissza senki javára egy körzetben sem, egyedül akar kormányt váltani, mire kapott egy sor kérdést arról, van-e olyan kutatásuk, ami 20 százaléknál magasabban méri a Jobbikot. A jelölt szerint van,

"és ha abból indulunk ki, hogy a Fideszt 20 százalékkal felül mérik, akkor Csepelen valójában 11 százalékon állnak, a Jobbik meg 21-en"

– felelte magabiztosan. Az LMP-vel és a Momentummal működnének együtt választás után, az Együtt nem tartozik ide, bár formálisan 21. századi párt, de nem akarnak olyan párttal szövetkezni, amelynek köze volt a korábbi kormányokhoz. Ha Szabó Szabolcs bejut, maximum majd szavaznak egy irányba bizonyos kérdéseknél.

Bangónét senki nem húzza csőbe

Nehezen lehetett kiigazodni azon, mit akart mondani a szocialista jelölt: arra a felvetésre, hogy indulása gyengíti az ellenzék mandátumszerző esélyét, azt mondta, az MSZP több mint egy évig széles körű ellenzéki összefogást akart. Ő maga együttműködéspárti, arra a kérdésre, ha kiderülne, másnak magasabb a támogatottsága, visszalépne-e, azt mondta, már az aláírásgyűjtés megkezdése előtt felajánlotta pártjának a visszalépést (pár hete volt egy tárgyalási kör az MSZP és az Együtt között, de az Együtt nem fogadta el, hogy Szabó MSZP-Párbeszéd jelöltként induljon – a szerk.), de

"április 8-án a választók kényszerítik ki a koordinációt, a választók mondanak majd ítéletet, mindenkinek együttműködés-pártinak kell lennie".

Vagyis röviden úgy foglalhatnánk össze, vagy visszalép, vagy nem.

Bár eddig minden szocialista forrásból azt hallottuk, 54 jelölt alá nem mennek a további koordinációkkal, hogy ne bukjanak kampánytámogatást, Bangóné Gulyás ezen felvetését kikérte magának, azt mondta, ez nem a pénzről szól, a rendszert akarják megbuktatni. Megegyeztek a DK-val, most nyitnak az LMP felé.

Nem sikertelen, direkt ilyen!

"Nem azt várom, hogy Ildikó lépjen vissza, hanem azt, hogy legyen együttműködési tárgyalás az MSZP-vel is, országosan állapodjunk meg, hogy a legerősebb ellenzéki jelölt induljon" – válaszolta Szabó Szabolcs arra, mi alapján várják el a nagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező MSZP-től, hogy lépjenek vissza a javukra. Szabó érvelt a külön lista mellett is, szerinte azzal több szavazót el lehet érni. Az egyéni körzetekben kell koordinálni. Ő maga akkor lép vissza,

ha ez egy országos megállapodás része.

Azt mondja,

történelmi felelősség, hogy ne párhuzamosan szaladjunk előre, mert úgy a falnak megyünk és marad a Fidesz. Meg kell állapodni.

Nem tartja kudarcnak, hogy az Együtt indítja ebből a körből a legkevesebb egyéni jelöltet, azt mondta, nem is akartak mindenhol elindulni, ők eleve koordináltak. Egy együttes politikus korábban elismerte: taktikai célból is állítottak jelöltet, például Hiller István szocialista politikussal szemben, hogy az esetleges későbbi tárgyaláson jobb pozíciót érjenek el. "Nem hiszem, hogy ott a jelöltünk állva marad" – mondta. Vannak olyan körzetek, ahol viszont saját párti győzelemmel számolnak.

Hódmezővásárhely után mi lesz a Jobbikkal?

"Szükséges az együttműködés a Jobbikkal" – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó, azonban arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy ez nyílt együttműködés lesz-e, de valamire szükség van. Zárókérdésként majdnem minden jelölt igennel felelt arra, hogy a körzetről készülő közvélemény-kutatási adatokat figyelembe veszi majd a szövetség-kötési politikánál saját magára nézve, de mint hallhattuk, azért elég sok volt az "igen, de". A jobbikos egyenes volt, azt mondta,

"nem tudom".

A teljes vita

A vita után spontán tüntetés is volt: néhány tucatnyian fáklyákkal vonultak a csepeli Fidesz-irodához, hogy Orbán Viktor és Lázár János kijelentései miatt tiltakozzanak. Tele is ragasztották Orbán-ellenes feliratokkal Németh Szilárd irodájának üvegét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Miskolcon győzhet a Jobbik

A Fidesz gyengébb Miskolcon, mint négy éve, nem véletlen, hogy Orbán ott mondott egy hegyeset a romákra.