szerző:
hvg.hu

A 2016 őszén történt balesetben ketten haltak meg. Az iskolabuszon gyerekek közül ketten súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedtek.

Jogerősen három év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön azt a buszsofőrt, aki halálos balesetet okozott 2016 szeptemberében a Szabolcs megyei Ludastó és Geszteréd között az iskolabusszal, amit vezetett.

A férfit az elsőfokú bíróság tavaly szeptemberben halálos tömegszerencsétlenség okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és két év felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta. Ezt az ítéletet súlyosbította a fellebbezések után másodfokon eljáró törvényszék.

A sofőr tavaly szeptember 5-én délután a busszal negyvenkilenc iskolás gyereket szállított Ludastó irányából Geszteréd felé haladva, óránkénti 50-55 kilométeres sebességgel. Az iskolabusz az egyik nem belátható kanyarban frontálisan összeütközött egy szemből, 61-68 kilométeres óránkénti sebességgel érkező autóval.

A balesetben az autót vezető férfi és utasa a helyszínen meghalt. A buszon utazó gyerekek közül ketten súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedtek, további huszonnégy gyermek pedig könnyebben sérült meg.

A másodfokú bíróság indoklása szerint a halálos tömegszerencsétlenséget akkor kell megállapítani, ha a baleset következtében legalább egy ember meghal, és legalább kilenc további megsérül. Erre figyelemmel az ennél jóval súlyosabb következményekkel járó balesetet okozó vádlott esetében a törvényszék alaposnak találta a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést.

Az ítélet jogerős.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!