szerző:
hvg.hu

Szentendre perelte be a Kutyapártot, mert a címerükben kicserélték a bárányt a kétfarkú kutyára.

Joga van a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak ahhoz, hogy helyi szervezete átrajzolva használja egy város címerét – írja a Magyar Nemzet a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletére hivatkozva, miután Szentendre önkormányzata pert indított a Kutyapárt ellen a címerük átrajzolása miatt.

A Kutyapárt a Szentendre címerében lévő bárányt helyettesítette a fehér kétfarkú kutyával, íme:

©

A város azért fordult bírósághoz, mert szerintük az MKKP megsértette a város személyiségi jogát azzal, hogy az interneten, közösségi oldalukon így használta a jelképet. Szentendre szerint a szerintük sértő montázs semmilyen állítást, véleményt nem fogalmaz meg, így nem esik a véleménynyilvánítás szabadságának körébe.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a rövid tárgyalás központi kérdése az volt, hogy a párt ezzel pontosan milyen jogát is sértette meg az önkormányzatnak. Szentendre azzal érvelt, hogy a Polgári törvénykönyv szerint nem korlátozható, hogy bárki "szabadon érvényesíthesse a személyiségét", de becsületsértés miatt nem pereltek, mert szerintük a címerkifigurázás "nem a város becsületébe gázol".

A törvényszék végül elutasította az önkormányzat keresetét, mondván nem a bíróság feladata eldönteni, hogy a címerátrajzolás helyes-e, de ebben a kérdésben a bírói álláspont szerint amúgy nem illeti meg az önkormányzatot bírósági jogvédelem sem.

A polgári jog nem a címernek, pláne nem a benne szereplő báránynak biztosítja a jogot, hogy tiszteletben tartsák, hanem azoknak a személyeknek, akiknek az adott címer, logó vagy embléma a személyiségük részévé válik.

A bíró azt mondta, a címer kifigurázása a becsülethez való jogot sérthetné, de ilyen joga csak természetes személyeknek lehet, városnak nem. A városnak egyébként is közszereplőként tűrnie kellene, ha egy politikai párt felhasználja a címerét tevékenysége során, mert egy demokráciában a véleményszabadság a közügyek terén a lehető legszélesebb.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!