szerző:
hvg.hu

Esős lesz a hétfő, de 15-19 fok lesz.

Békés és Csongrád megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ebben a két megyében kialakulhat ma heves zivatar.

Az országban hétfőn reggel többfelé eshet, majd napközben a változóan felhős-napos időben záporok, a keleti és déli tájakon zivatarok alakulhatnak ki. Erős lesz a délnyugati szél. A zivatarokat viharos széllökések és apró szemű jég is kísérhetik. Délutánig a déli, délnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések főként a Nyugat-Dunántúlon helyenként elérhetik a 60-70 km/h-t. Reggel a délkeleti országrészben is számítani lehet esetleg 60 km/h-t meghaladó széllökésre.

Délután általában az ország délkeleti felén, északkeleten, kisebb mértékben az északnyugati határnál labilizálódik a légkör. Legjobb eséllyel a Dél-Alföldön, Baranyában elszórtan zivatarok kialakulása várható. Egy-egy hevesebb zivatar is esetleg kialakulhat 70-90 km/h körüli szélrohammal és jégesővel. A délnyugat felől északkelet felé több hullámban gyorsan áthelyeződő zivatarok a Tiszántúlon estefelé várhatóan lecsengenek – írta az OMSZ.

Napközben 15-19 fokot mérhetünk.

Kedden feltámadó nyugati-északnyugati széllel, záporokkal hidegfront vonul át, délen, délnyugaton ismét kialakulhat zivatar. A hőmérséklet nem esik vissza jelentősen, délután 12-16 fok várható.

Hétfőn nem érkezik front térségünkbe, ugyanakkor a melegfrontra érzékenyeknél migrén léphet fel. Jelentkezhet alvászavar, fáradtság és tompaság. Az ízületi gyulladások is erősödhetnek, csökkenhet a koncentrálóképesség. Emellett fejfájás, a szeles országrészekben ingerültség jelentkezhet.

A kellemes hőmérsékletű tavaszi időben ugyanakkor érdemes kimozdulni a szabadba. Öltözzünk rétegesen, fordítsunk kellő figyelmet immunrendszerünk védelmére!