szerző:
MTI / hvg.hu

Mateusz Morawiecki hivatalában fogadta a békemenetre induló lengyelek egy csoportját.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden hivatalában fogadta a március 15-i budapesti ünnepségekre induló lengyelek képviselőit, akiknek az MTI beszámolója szerint azokról az eszmékről beszélt, amelyeket "Lengyelország és Magyarország együtt képvisel Európában".

Az MTI azt írja, a Gazeta Polska című lengyel konzervatív napilap körül szerveződő polgári körök tagjai idén hatodjára vesznek részt a március 15-i ünnepségeken a Civil Összefogás Fórum (CÖF) meghívására. 

A lengyel kormányfői hivatal honlapján elérhető videofelvétel szerint Morawiecki a találkozón megköszönte a Budapestre készülő lengyelek szolidaritását "a magyar testvérnemzettel", azt, hogy tevékenységüknek köszönhetően "virágoznak a két társadalom közötti informális kapcsolatok".

Morawiecki azt mondta, a lengyelek és a magyarok szerinte együtt próbálják "átalakítani Európát a valódi szabadság, szolidaritás, igazságosság szellemében", de ez a jelenlegi körülmények között nem mindig könnyű, így "érdemes együtt tartani".

A Gazeta Polska internetes honlapja, a niezalezna.pl hétfőn a magyar ünnepségeken való lengyel részvétellel hozta kapcsolatba, és provokációnak minősítette azt a Ryszard Czarnecki névvel aláírt, az Orbán-kormányt bíráló levelet, amelyet minap a pestibulvar.hu nevű hírportál tett közzé.

Czarnecki, aki a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője – és az EP nemrég kirúgott alelnöke –, korábban kiállt Orbán mellett. A politikus elhatárolódott a levéltől és a niezalezna.pl-nek azt mondta: "a fake news a 21. század fegyvere, ezért (a levélhamisítványt) nem szabad alábecsülni". Mindazonáltal – vélte – "a lengyel-magyar barátságot semmi sem aknázza alá". A magyarok tudják: a lengyelek "hálásak nekik azért, hogy védték Lengyelországot" – mondta Czarnecki, aki ezzel vélhetően a Lengyelországgal szemben kezdeményezett, az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás kapcsán tanúsított magyar kiállásra utalt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!