szerző:
Gehér József

Az ellenzéki vezetők nagy gondban vannak. Segítsünk nekik, és vegyük át a két szélső megoldást. Vélemény.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nirvánia egykor szebb napokat látott ország valahol Eurázsiában. Éppen választásra készülnek. Nirvániában egyfordulós, vegyes rendszer van, 100 mandátumot egyéniben, 85 mandátumot listán osztanak ki. Mindenkinek két szavazólap jár, az egyikkel a saját választókerületének képviselőjére, a másikkal az országos pártlistára szavazhat. Egyéniben a legtöbb szavazatot begyűjtőé a mandátum, listán arányosan van kiosztva.

Az egyéniben leadott szavazatok egy része egyben listára leadott szavazatnak is számít, a következőképp: a vesztes jelöltre leadott szavazat egy az egyben felkerül a listára, míg a győztes jelöltre leadott szavazatokból annyi, amennyivel a győztes megveri a második helyezettet. Ez utóbbi egyedülálló találmány, követhetetlen logikával, győztes-kompenzációnak hívják.

Nirvániában 4 párt van, amelyek hívei egyenletesen oszlanak el országszerte. Az F nevű párt van most kormányon és 40%-os támogatottsággal bír. A három ellenzéki párt A ; B;  C. Ők rendre 30; 20; 10 % szavazatra számíthatnak. F-ről az az általános vélekedés, hogy folyamosan számolja fel a demokráciát, építi le a jogállamot és lop el mindent, amit lehet, újabb négy év beláthatatlan károkat okozna az országnak, főleg, ha úgynevezett alkotmányos többséget kapnának (ehhez 124 mandátumra van szükség). A, B és C hívei mindenesetre így látják, és bár egymást sem szívelik különösebben, de hajlandók bármelyik ellenzékire szavazni, hogy megakadályozzák F további ámokfutását.

Az ellenzéki vezetők nagy gondban vannak. Számtalan variánst kell végiggondolniuk. Pártlistákat nem fognak visszavonni, de mi legyen az egyéniekkel? Segítsünk nekik, és vegyük át a két szélső megoldást.

1.) Az együttműködés teljes elutasítása. Minden párt elindul minden körzetben. 100 körzet van, mindenhol 10 szavazó, mint mondtam egyenletes a pártok támogatottsága. Az F minden körzetet megnyer + mindenhonnan kap 1, azaz összesen 100 töredékszavazatot. A listán így összesen 400+100, azaz 500 szavazata lesz. A, B, C nem nyer egyéni mandátumot, de kap rendre 300, 200, 100 töredékszavazatot. A listán így összesen 600; 400; 200 szavazatuk lesz. Összesen 1700 szavazat alapján osztanak ki 85 mandátumot, az F 25-öt, A, B, C pedig 30, 20 és 10 mandátumot kap.

A parlament összetétele: 
F 125
A   30
B   20
C   10
Hoppá, F-nek alkotmányos többsége van.

2.) Teljes együttműködés. Mindenhol egy ellenzéki indul. 49 helyen A, 33 helyen B, 18 helyen C. Minden körzetet megnyernek, és mindenhol szereznek 2 töredékszavazatot. F mindenhol veszít, de szerez 4 töredékszavazatot. Listán így F-nek 800, A-nak 398, B-nek 266, C-nek 136 szavazata lesz. Ez rendre 43, 21, 14, és 7 listás helyet jelent

A parlament összetétele: 
F  43
A   70
B   47
C   25
Nincs többségi párt, koalíciós kormányra van szükség. A korábbi ellenzéknek alkotmányozó többsége van.

A tanulságot mindenkinek magának kell levonnia.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!