szerző:
hvg.hu

Hosszú interjút adott a Promenad.hu-nak a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János beszélt egyebek mellett az elbukott hódmezővásárhelyi polgármester-választásról, nemzetközileg is híressé vált bécsi videójáról és a kapcsolatról az újságírókkal.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az ellenzéki pártok támogatásával, de függetlenként a fideszes jelölt ellen induló és nyerő Márki-Zay Péter választási győzelméről azt mondta Lázár János, "mi, fiatal demokraták nevünkhöz méltóan a demokráciában hiszünk, ezért elismertük a választás eredményét. A győztesnek gratuláltunk, és felajánlottuk együttműködésünket. Az elmúlt két hét eseményei alapján azonban úgy tűnik, nem efelé haladunk, de ez nem miattunk van". Szerinte Márki-Zay első lépései – például a fő- és az aljegyző elküldése – sok emberben kételyeket ébreszthet, jó kezekbe került-e a város.

Arról is beszélt a miniszter, hogy "az ellenzéki pártok és politikusok ma többet szerepelnek a sajtóban, mint a kormánypártiak, tehát nem értem, miért beszélnek kiegyensúlyozatlanságról". Szerinte azt, hogy "cenzúra sem a kormányoldalon működik", az bizonyítja, hogy a Facebook egy időre elérhetetlenné tette a Bécsben magánemberként készített videóját. Ebben egyebek mellett azt mondta, hogy a környék, ahol járt, a bevándorlók érkezése óta sokkal koszosabb és veszélyesebb lett, mint előtte volt, egyórás ott-tartózkodása alatt pedig talán három emberrel találkozott. Megjegyezte azt is: "nem bántam meg, hogy belevágtam, és újra ugyanezt mondanám, sőt olyat, ami még jobban tükrözné a rideg valóságot, amit csak részben és enyhén adtuk vissza".

Szóba került aztán a sajtó, az újságírók szerepe is. Lázár szerint "a politikai újságírónak és a politikusnak szimbiózisban, egymást kiegészítve kellene léteznie, nem egymás feladatait átvéve". Amikor arról kérdezték, ennek megfelelően kezelik-e ma a sajtó munkatársait, a miniszter úgy válaszolt: "A kormánynak az az érdeke, hogy minél több újságíróval beszéljen, és megteremtse ehhez a keretet és a formát. Nem szabad az újságírók elől megfutamodni, korrekt párbeszédet kell velük fenntartani, mert nem ellenségek vagy ellenfelek, hanem szövetségesek: még ha kritikusak is, fórumot teremtenek ahhoz, hogy az ember elmondhassa véleményét, meggyőződését, programját, vitatkozhasson róla, és támogatókat gyűjtsön hozzá".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!