szerző:
hvg.hu

Elvesztette média jellegét a Matolcsy-klán tulajdonába került Origo, a portál ugyanis szerda óta ismeretlen eredetű videókkal hirdeti a Facebookon a kormány világképét. A kampányköltés szabályainak kijátszását látnánk? Az Origónál nem válaszolnak kérdéseinkre.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

A szerdai nap folyamán öt videót tett ki az Origo a Facebook-oldalára, amelynek 400 ezernél valamivel több követője van (részint rég megtagadott örökségből). Az idegen forrásból származó, a jelek szerint mobillal rögzített felvételeken állítólag migránsok bántalmaznak másokat. A forrásmegjelölés azonban nem erőssége ezeknek. Nem tudjuk meg sem a felvételek pontos időpontját, helyét, születésének körülményeit, a látott jelenet előzményeit. A néző kap egy hozzávetőleges lokációt (Franciaország, Nagy-Britannia, Párizs belvárosa stb.) és egy évszámot.

A videókon erőszakos jelenetek láthatóak, van, ahol egy nőt ütnek le egy templomban Allah Akbar felkiáltással, máshol egy metróbeli erőszakos jelenet látható. Semmi információ arról, milyen körülmények között készültek. Az egyik felvételt megtaláltuk az Napi Migráns nevű oldalon is, amely a hvg.hu 2015-ös gyűjtése alapján álhíroldalnak minősül.

A másik furcsa dolog, hogy manipuláltnak is tűnik a videók legalább egyike. A templomos jelenetsornál kétszer látjuk a támadást egymás után, de a hangsáv nem ismétlődik. Szintén a kiabálás későbbi beillesztésére utal, hogy egy ipari kamera felvételét láthatjuk. Annak meg nem szokott mikrofonja lenni. Azóta kiderült, hogy a képsorok ráadásul nem Európában készültek 2017-ben, hanem Nebraskában 2015-ben. Minden erőszakos támadás elítélendő, de a szándékos torzítás is az.

Az igazán érdekes, hogy a videók végén egy kérdés jelenik meg:

Ezt akarja? / Ezt akarják?

Ez pedig nem újságírói, hanem politikai üzenet. Ráadásul az Origo pénzt is költ arra, hogy ezek hirdetésként a célcsoport falán megjelenjenek. A hvg.hu munkatársai többször is látták saját falukon a tartalmat.

Megpróbáltunk elérni egy kompetens embert a szerkesztőségben, hogy kérdéseinket feltegyük. A szerkesztőségi telefon nem működik, a titkárhoz írt levelünkre még nem kaptunk választ, ahogy a főszerkesztőnek írt levelünkre sem. Pedig jó lenne tudni, mi késztette az oldalt, hogy az öt archív felvételt pontos forrásmegjelölés nélkül kitegye? Miért ez a kattintást nem hozó tartalom az, amelyet hirdetni érdemesnek tartanak? Mit kéne tennie az olvasónak, ha "nem akarja", hogy a városában migránsok verekedjenek?

A képek alapján nem tudunk másra gondolni, mint hogy a Fidesz választási kampányát segítik azzal, hogy a hivatalos költés felett biztosítanak reklámokat a kormánypártnak. Az Origo tulajdonos-vezérigazgatója Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia (és szállásadója).

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.