szerző:
hvg.hu

Találtak olyan gyanús ajánlást, amelyet halott személy jegyzett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Feljelentést tesz a DK-s Oláh Lajos választási csalás gyanúja miatt. Terézváros és Erzsébetváros parlamenti képviselője azt követően döntött így, hogy választási bizottsági delegáltja összevetette a Fidesz és Lévai Katalin pártjának ajánlásait, és kiderült: legalább 341 esetben egyeznek az ajánlások, csak éppen más az aláírás. A politikus erről az Indexnek számolt be.

A volt szocialista politikus pártja, a Lendülettel először Zuglóban bukott le a Fideszével egyező ajánlások miatt. Lévai indulását a választási bizottság elutasította, a jobbikos jelölt, Szávay István feljelentése nyomán pedig a nyomozás indult, a rendőrség pedig lefoglalta az ajánlóíveket.

A 168 egy hete pedig arról írt, hogy a XV. kerületet lefedő 12. választókerületben is felmerült a gyanú, hogy egyeznek az ajánlások. A 168 Óra helyi forrásai szerint az ügyletben egy fideszes önkormányzati képviselő és egy volt önkormányzati cégvezető is érintett, a jelek pedig egyértelműen arra utalnak, hogy a Lendvai-féle párt jelöltjének indulása a fideszes László Tamás mandtumszerzését segíti.

Az új választási törvény egyik sajátsága, hogy egy választó több jelöltet is ajánlhat. Az ajánlásokat azonban alá kell írni, aláírást hamisítani pedig bűncselekmény – emlékeztet az Index.

Oláh Lajos szerint azonban más baj is van a gyanús ajánlásokkal: legalább kilenc esetben az íven szereplő személy már nem él, vagy nem a választókerületben lakik. Minthogy a Lendülettel párt Budapest 10 olyan választókerületében próbált jelöltet állítani, ahol a baloldal jelöltje egyértelmű favoritnak számít, fölmerül a gyanú, hogy ott is hasonlóan jártak el, mint ebben a két esetben - írja közleményében a politikus.

(Index)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!