szerző:
hvg.hu

Megérkezett a beígért hóesés és ónos eső Magyarországra, és több helyen okozott gondot a közlekedésben. Ha híre, képe, videója van, és megosztaná, írja meg az [email protected] címre.

  • Az öt évvel ezelőtti márciusi ítéletidő megismétlődését jósolták a meteorológusok.
  • Az ország keleti részén ónos eső és hófúvás okoz gondot.
  • Errefelé egyre több volt a baleset, a vonatok is késnek.
  • A miniszterelnök megszemlélte a felkészülést, a rendőrség lefújt egy akciót.

Szélsőséges időjárást jósoltak a meteorológusok, és úgy tűnik, tényleg nem ússzuk meg a márciusi telet. Az eső után havat, hófúvást, ónos esőt is prognosztizálnak, több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ látványos térképen is megmutatta, mire kell számítanunk a következő órákban Magyarországon:

©

Az áttekintő térképhez részletes magyarázat is tartozik, amely Az ország mely részén ne induljunk útnak szombat estétől? címet kapta – ha valakinek kétségei lettek volna, hogy mennyire rémes a helyzet az országban.

Az ítéletidőre, amelyet már az öt évvel ezelőtti március 15-i nagy hóviharhoz hasonlítanak, nem csak a katasztrófavédelem, de az akkor tétlenkedő kormány is felkészült. Orbán Viktor miniszterelnök felkereste az Operatív Törzset, tájékozódásáról pedig Facebook-poszt is készült a biztonság kedvéért.

A késő esti órákban egyre több a baleset, főleg az ország keleti részén.

Hortobágynál egy kamion az árokba borult a 33-as úton, a balesetben senki nem sérült meg. Nem volt sérültje egy másik hasonló balesetnek sem: az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalán a 78-as kilométernél csúszott az árokba egy jármű. Ketten is megsérültek viszont Hajdúdorog és Hajdúnánás között, ahol két autó ütközött.

Egy sérültje van annak a balesetnek, amely az M3-as autópályán történt Gyöngyösnél. A Várásosnamény felé tartó szakaszon a 83-as kilométernél három autó ütközött össze, a munkálatok idejére teljes szélességben lezárták a sztráda érintett szakaszát ebben az irányban.

A hófúvás is elsősorban ezt a területet érinti.

Az Északi-középhegységben és az Alpokalján az Időkép szerint az sem kizárható, hogy 20 centinél több hó esik a következő órákban. Az Időkép videóján látszik, ahogy Bükkszentkeresztet belepi a hó.

A Mátrában is intenzíven havazik. A mátraszentistváni sípark felvételén is jól látszik a sűrű, széllel kísért hóesés.

Nyíregyházán szintén hó esett az esti órákban - ez az alábbi videón is látszik.

Nem messze innen, Balkányon viszont ónos eső hullott a havazás előtt - az Időkép fotóján jól látszik, mire kell számítani az Alföld északi részén. Ezekre a megyékre az OMSZ piros figyelmeztetést adott ki.

Debrecenben az ónos eső miatt leállt villamosközlekedés, a járatokat buszokkal pótolják. Ennél azonban nagyobb gond, hogy az ónos esőre ráesik a hó.

Az erős szél és a hó okoz gondot Szolnokon is, mint az alábbi videón látszik.

Az ország keleti részén a vonatközlekedést is akadályozza az időjárás, a MÁV-Start térképe szerint a Budapestről Brassóba közlekedő Corona expressz már másfél órát késik.

A Balaton környékén más miatt aggódnak. Több településen az elmúlt időszakban kialakult belvíz okoz gondot, emiatt a mostani csapadékra való tekintettel harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el.

©

A rendőrség a rossz időre való tekintettel felfüggesztette hétvégi akcióját is. Mint a Police.hu-n olvasható, Papp Károly országos rendőrfőkapitány a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzését állította le.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!