szerző:
MTI

A külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszire hívott össze sajtótájékoztatót vasárnapra, mert állítólag van egy fontos hangfelvétel a Soros-hálózat berlini szervezetének tevékenységéről. Dénes Balázs, akit "leleplezni" vél a kormány, most is azt mondja, amit a hangfelvételen, és szerinte semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy nemzetközi jogvédő szervezet beszél a kormányokkal is.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A magyar kormány hétfőn, a tel-avivi nagykövetségen keresztül hivatalosan fogja kérni a The Jerusalem Post főszerkesztőjétől azt a hangfelvételt, amely állítólag bizonyítja, hogy a Soros-hálózat berlini szervezete azért lobbizik, hogy a német kormány magyarországi német cégeken keresztül gyakoroljon nyomást Magyarországra – ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Dunakeszin az MTI tudósítása szerint.

Szijjártó Péter állította: az izraeli The Jerusalem Post hangfelvételen alapuló pénteki cikke egyértelműen bizonyítja, hogy a Soros-hálózat európai kormányokat akar egymásnak ugrasztani az illegális bevándorlók befogadásának előmozdításáért.

Hozzátette: felháborítónak tartják, hogy azért járatják le Magyarországot, mert nem hajlandó illegális bevándorlókat befogadni.

Az is elfogadhatatlan, hogy "soha senki által meg nem választott ngo-k magyar emberek munkahelyeit, magyar emberek kiszámítható megélhetését sodorják veszélybe" – hangzott a külügyminiszter újabb állítása.  

A Jerusalem Post egy hangfelvétel alapján arról írt, hogyan lobbizik a civil szervezetek jogait korlátozó magyar jogszabályok ellen egy a Soros-alapítvány támogatásával 2017-ben elindult nemzetközi szervezet (Civil Liberties Union for Europe - Polgári Szabadságjogi Szövetség Európáért) magyar vezetője, Dénes Balázs, aki korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke volt.

Dénes Balázs az izraeli lapnak megerősítette, ami a hangfelvételen elhangzik, és arra a kérdésre, legitim-e Németországot arra biztatni, hogy gyakoroljon nyomást Magyarországra befolyásolni annak törvényeit, azt mondta, ha azok a törvények nem felelnek meg az Európai Unió irányelveinek, az uniós alapszerződésnek és az EU alapvető értékeinek, akkor ez egy opció. Az EU maga is eljárást folytat a civil szervezetek jogait korlátozó magyar jogszabályok miatt – mondta Dénes.

„Mi nem befolyásoljuk a törvényhozást, a döntéshozókkal és az emberekkel beszélünk, más eszközünk nincs”

– fogalmazott Dénes a Jerusalem Postnak. Elmagyarázta azt is, mit értett – a hangfelvételen mondottakban - az EU ellenőrzésén.

„Amit az EU tesz az emberi jogok területén, civil jogvédő szervezeteknek kell ellenőrizniük. A jogvédő szervezeteknek képesnek kell lenniük arra, hogy betöltsék őrkutyaszerepüket minden közintézmény felett. Az olyan nemzetközi szervezeteknek, mint a Liberties, el kell mondaniuk különböző külföldi kormányoknak, milyen politikát folytathatnak egy másik ország kormányával. Én nem látok ebben problémát” – hangsúlyozta Dénes Balázs.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!