szerző:
hvg.hu

Ipari mennyiségben hamisították az ajánlóíveikre már évekkel korábban elhunyt választók adatait és aláírását egyes kamupártgyanús szervezetek jelöltjei a csepel-soroksári választókörzetben. A fideszes Németh Szilárd 21 kihívójából tizenhárman próbálkoztak ilyesmivel, a rekorder pedig a hvg.hu által már korábban leleplezett Medete párt jelöltje (egyben egyik szervezője) lett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Üzemszerűen hamisították rá már régóta elhunyt személyek adatait az ajánlóíveikre egyes, eleve kamupárt-gyanús szervezetek jelöltjei Budapest 17-es, Csepelt és Soroksárt is magában foglaló választókörzetben – derült ki a hvg.hu birtokába jutott jegyzőkönyvekből.

A helyi választási bizottság hétfő délutáni ülésén két magánszemély korábbi panasza alapján tűzte napirendre ismét az ajánlások ügyét, miután néhány kis párt jelöltjénél kiderült, hogy – feltehetően korábbi adatbázisokból dolgozva – halottak adatait is szerepeltették az ajánlóíveiken. A testület ezután az összes kis párt ajánlásait áttekintette és azokat az érvényes nyilvántartásokkal összevetve arra jutott, hogy egyes jelöltek ipari mennyiségben adtak le ilyeneket.

A bizottság delegáltjai információink szerint abban állapodtak meg, hogy a halottak adatait tartalmazó ajánlásokat nem számszerűsítik, hanem 1-5 előfordulás között a „néhány esetben”, 5-10 között a „több esetben”, 10 felett a „nagy számban”, 20 felett pedig a „kirívóan nagy számban” minősítéssel illetik majd az egyes jelölteket.

A birtokunkba került jegyzőkönyv tanúsága szerint hat szervezet jelöltje használta kirívóan nagy számban már elhunytak adatait, az egyik legtöbbet – közel százat (!) információink szerint pedig közülük is annak Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (Medete) a jelöltje, amelyről már több cikkünkben bizonyítottuk, hogy politikai tevékenységet nem végző, kizárólag az állami támogatás bezsebelésére  létrejött kamupárt.

Sőt, a lebukott jelölt, Bossányi Edina nemcsak egyszerűen a Medete csepeli jelöltje, hanem a szervezet koordinátora, a bírósági papírokban szereplő formális pártelnök mögötti, tényleges irányítója.

„Nagy számban” adott le halottak nevében ajánlásokat Palczert Alexandra, a másik, hvg.hu-n részletesebben bemutatott kamupárt, a Családok Pártja jelöltje is.  

©

A választási bizottság a választókörzetbe regisztrált 45 jelölőszervezet közül összesen 23-nál – vagyis minden másodiknál – talált visszaálésre utaló adatokat.

Az elmarasztalt, elhunyt személyek adatait és aláírását szerepeltető pártok a jegyzőkönyv szerint:

-      Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja: kirívóan nagy számban,

-      Iránytű Párt: kirívóan nagy számban,

-      Elégedett Magyarországért Mozgalom: kirívóan nagy számban,

-      Kell az Összefogás Párt: kirívóan nagy számban,

-      Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt: kirívóan nagy számban,

-      Minden Szegényért Párt: kirívóan nagy számban,

-      Jóléti Magyarországot Párt: kirívóan nagy számban,

-      Magyar Munkáspárt: kirívóan nagy számban,

-      Családok Pártja: nagy számban,

-      Összefogás Párt: nagy számban,

-      Rend és Elszámoltatás Párt: nagy számban,

-      NET Párt: nagy számban,

-      Haza Mindenkié Párt: nagy számban,

-      Lendülettel Magyarországért: több esetben,

-      Közös Nevező 2018: több esetben

-      Együtt a Magyar Kisebbségekért és Hátrányos Helyzetűekért: több esetben,

-      Sportos és Egészséges Magyarországért Párt: több esetben,

-      Demokrata Párt: több esetben

-      Értünk Értetek - a Hiteles Párt: több esetben,

-      Szegényekért Párt: több esetben,

-      Magyarországi Cigánypárt: több esetben,

-      Haladó Magyarországért Párt: több esetben,

-      Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt: néhány esetben.

A testület a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával valamennyi érintett jelölőszervezet ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A választókerület 45 eredeti indulójából 16 jelölt nyilvántartásba vételét korábban amúgy el is utasította a helyi választási bizottság, nyolcan pedig maguktól visszaléptek, de 14 halottak adataival visszaélő szervezet jelöltje így is szerepelni fog a szavazólapon.

A körzetben az MSZP-Párbeszéd színeiben induló Bangóné Borbély Ildikó a 24.hu-nak hétfő este a visszaélések apropóján egyébként arról is beszélt, hogy az ajánlásokba történt betekintéskor arra is alapos gyanújuk támadt, hogy  

a kamupártokra adott aláírások jelentős részben megegyeznek a fideszes jelölt, Németh Szilárd ajánlási ívein szereplők adataival.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Elképesztő kamupárthálózatra bukkantunk a volt monoki polgármester pártja körül

Míg a nagy pártok pénzt és energiát nem kímélve minden lehetőséget megragadnak, hogy a választások előtt elmondhassák fő üzeneteiket, addig néhány bemutatni próbált mikropártnál épp az ellenkezőjét tapasztaltuk. A rejtőzködő, agresszív jelöltek és még rejtőzködőbb pártvezetők mögött egy szürreális, jól felépített hálózat és Szepessy Zsolt volt monoki polgármester sejlik fel. A tét sokmilliós.